Ana SayfaDünyaSınır Tanımayan Doktorlar: Binlerce mülteci Yunan adalarında ‘mahkum’ durumda

Sınır Tanımayan Doktorlar: Binlerce mülteci Yunan adalarında ‘mahkum’ durumda

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Doktorlar, binlerce mültecinin Yunan adalarında kalmaya mahkum ettiğini ve yaşam şartlarının gittikçe kötüleştiğini belirtti.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Yunanistan yetkililerinin, geçen senenin ardından bu sene de binlerce mülteciyi Yunan adalarında kalmaya mahkum ettiğini açıkladı.

MSF, bu durumun mültecileri insani krizin eşiğine getirdiğini dile getirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar, bu krize karşılık acil insani yardım çalışmalarını artırarak Avrupa Birliği (AB) ve Yunan yetkilileri adaları ‘açmaya’ ve insanları derhal anakaraya ulaşmalarını sağlamaya çağırdı.

Kış mevsiminde Midilli Adası’nda yaşam şartlarının gittikçe kötüleştiğini belirten MSF Saha Koordinatörü Aria Danika, adadaki tıbbi ve insani durum hakkında şunları söyledi:

Midilli Adası’nda Suriye, Afganistan ve Irak gibi farklı ülkelerden gelen pek çok aile, küçük çadırlarda mahsur kalmış durumda. Soğuk havalarda ve yağmur altında yazlık çadırların içinde ısınabilmek ve yağmurdan korunmak için mücadele veriyorlar. İnsanların içinde bulunduğu psikolojik durum ise son derece endişe verici. Ruh sağlığı kliniğimize her gün ortalama 10 kişi akut sorunlarla geliyor. Birçoğu intihara kalkışmış veya kendine zarar vermiş oluyor. Adadaki şartlar zaten korkunçtu, fakat şimdi insani durum ümitsizliğin de ötesine geçti.

AB – Türkiye anlaşması

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının içerdiği kısıtlamalar, Midilli’deki Moria Kampı’nı daha kalabalık hale getirmiş durumda.

2 bin 300 kişi kapasiteli bu kampta halihazırda 7 binden fazla kişi kalıyor.

Türkiye kıyılarından ise her gün, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan ortalama 70 mülteci Midilli Adası’na geliyor.

MSF Yunanistan Program Direktörü Emilie Rouvroy, AB ülkelerinin dışlayıcı ve caydırıcı göç politikalarına dair “Çaresiz kalan insanlar hayatlarını tehlikeye atarak Ege Denizi’ni geçip Yunan adalarına gelmeye devam ediyor. Güvenli bir yere sığınmaya çalışan hassas durumdaki insanlara karşı uygulanan bu zulüm politikası başarısız oldu. Bunun artık son bulması gerek” diyor.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den İstanbul'a fırtına uyarısı
Sonraki Haber
Yüksel’de eylemin 395. günü: 'Nuriye ve Semih tam 275 gündür aç'