Ana SayfaEkonomiSon 13 yılın zirvesinde: Enflasyon yüzde 12,98’e yükseldi

Son 13 yılın zirvesinde: Enflasyon yüzde 12,98’e yükseldi

HABER MERKEZİ – TÜİK’in verilerine göre Kasım’da enflasyon, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 artış gösterdi. Böylece enflasyon 2004’ün başından bu yana en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 1,49 artış gösterdi.

Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 12,98 oldu ve bu veri, 2004’ün başından bu yana kayda geçen en yüksek enflasyon değeri oldu.

En büyük fiyat artışı yine ulaştırmada

Yıllık bazda en fazla fiyat artışı ulaştırma grubunda görüldü. Ulaştırma grubunda yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 18,56 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler %15,78, çeşitli mal ve hizmetler %13,39, ev eşyası %12,85 ve sağlık %12,38 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları olarak öne çıktı.

Aylık en yüksek artış giyim ve ayakkabı grubunda oldu

Aylık bazda en fazla fiyat artışı giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Giyim ve ayakkabı grubunda aylık enflasyon Kasım ayında yüzde 3,77 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, gıda ve alkolsüz içeceklerde %2,11, ulaştırmada %2,01, çeşitli mal ve hizmetlerde %1,84 ve konutta %1,25 artış gerçekleşti.

Mehmet Şimşek: Yükselişin nedeni gıda fiyatlarından kaynaklı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kasım ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Şimşek, enflasyondaki yükselişin daha çok gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirterek, “Kasım ayında yıllık enflasyondaki 1,08 puanlık artışın 0,52 puanı işlenmemiş gıdadan geldi. Enflasyonda Aralık ayından itibaren kalıcı bir düşüş süreci başlayacaktır” ifadesini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fotoğraflarla: Van'dan Keşmir'e 'Süper Ay' nasıl görüldü?
Sonraki Haber
Antikapitalist Müslümanlar üyesi Zeynep Duygu Ağbayır tutuklandı