Ana SayfaGüncelTanık kürsüsündeki Atilla: Sarraf’tan asla rüşvet istemedim, almadım

Tanık kürsüsündeki Atilla: Sarraf’tan asla rüşvet istemedim, almadım

HABER MERKEZİ – ABD’de görülen ambargo davasının on dördüncü gününde davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla ‘tanık’ kürsüsünde verdiği ifadede, Rıza Sarraf’la bir olarak bankaları dolandırdığı ya da kanunları çiğnediği iddialarını reddetti, “ekonomik cihat” kavramını ise ilk kez duyduğunu söyledi. Atilla’nın tanık olarak dinlendiği duruşmada eski polis Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebi de reddedildi. 17 Aralık soruşturması sırasında hem polis fezlekesini hem de savcıya gönderilen raporu yazdığı öne sürülen Korkmaz, ABD’deki davada, “Soruşturmada ‘1 Numara’ dediğimiz kişi Recep Tayyip Erdoğan’dı” demişti.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada Atilla da ‘tanık’ kürsüsündeydi.

New York’ta görülen davanın 14’üncü gününde Atilla, davada ‘tanık’ olan Rıza Sarraf’la işbirliği yaptığı, bankaları dolandırdığı ve yasaları ihlal ettiği yönündeki iddiaları reddetti.

İran adına ‘ekonomik cihat’ yapıp yapmadığı sorusuna, “Böyle bir şeyi ilk kez burada duydum” yanıtını veren Atilla, Süleyman Aslan’la yaptırımların delinmesi hakkında konuşmadığını söyledi.

Atilla ayrıca Rıza Sarraf’ın aksine FBI’a hiç yalan söylemediğini de savundu.

Türkiye’deki hiçbir siyasi partiye üye olmadığını da söyleyen Atilla, “Hiçbir siyasi parti binasına ayak basmadım bile” dedi.

“Sarraf’a sahte belge yapmayı öğretmedim, ondan asla rüşvet almadım”

Avukatın, “Sarraf’a ya da onun şirketlerindekilere nasıl sahte belge hazırlayacaklarını öğrettin mi?” sorusuna “Asla” yanıtını veren Atilla, diğer soruları da şöyle cevapladı:

Avukat: Rıza Sarraf’tan rüşvet aldınız mı?

Atilla: Hayır.

Avukat: Hiç rüşvet istediniz mi?

Atilla: Asla.

Davanın 6 Aralık’taki duruşmasında da Rıza Sarraf, tanık olarak kürsüye geldiğinde “Hakan Atilla benden hiç rüşvet istemedi” demişti.

Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebine ret

Yargıç Richard Berman, Atilla’nın avukatlarının, eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebini, “Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyleyerek” reddetti.

Yargıç Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri verdi” dedi.

Savunma avukatları ise Hüseyin Korkmaz’ın ifadesinin Atilla’ya zarar verici nitelikte olduğunu söyledi. Berman’ın buna yanıtı ise “Durum bunun tam tersi” oldu.

Berman, “İşin garip yanı, Korkmaz’ın ifadesi Sayın Atilla’nın savunmasına yardım edici nitelikte görünüyor” diye konuştu.

Duruşmayı takip eden gazetecilerden Pete Brush’a göre ise Yargıç Berman, savunma avukatlarının Hüseyin Korkmaz’ın Türk hükümetine zarar vermeyi amaçlayan bir casus olduğuna yönelik görüşünü beğenmedi.

Berman bunu “mantıksız bir dış komplo teorisi” ve “sınırları aşan ölçüde profesyonel olmayan bir yaklaşım” olarak nitelendirdi.

Yargıç Berman, Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının beraat talebi konusundaki kararını erteledi.

Berman, savcılık makamına talebe yanıt için Pazar günü TSİ 01:00’e dek süre verdi.


Korkmaz ne demişti?

17 Aralık soruşturması sırasında hem polis fezlekesini hem de savcı Celal Kara’ya gönderilen raporu yazdığı öne sürülen eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz verdiği ifadede, “Soruşturmada ‘1 Numara’ dediğimiz kişi Recep Tayyip Erdoğan’dı… Muammer Güler’e, oğlu Barış Güler aracılığıyla 200 bin dolar ödeme yapıldı” demişti.

Korkmaz, Hakan Atilla ile ilgili olarak da şunları söylemişti:

Sarraf’ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum… Soruşturma, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı, liste genişledi. Vaktim olsaydı sanırım daha fazla isim eklerdim. Halkbank’ta birçok kişiden şüphelendik ama Hakan Atilla hiçbir zaman rüşvet kabul etmedi.


“Halkbankta en bilgili kişi ben değildim”

Halkbank’ın eski genel müdürü Atilla, Rıza Sarraf’ın bulunduğu ve ona sistemi sürdürmesinin söylendiği herhangi bir toplantıya ‘asla katılmadığını’ söyledi.

Sarraf’ın, “Mehmet Hakan Atilla, Halkbank’ta yaptırımlar konusunda en bilgili kişiydi” ifadesinin hatırlatıldığı Atilla’nın soruya yanıtı ise şu oldu:

Hayır, Halkbank’ta bu konuda en fazla bilgi sahibi kişi ben değildim ama bir miktar bilgim vardı.

Avukatların, “Burada, Sayın Sarraf’a ortaklık yapısına yönelik belgelerde nasıl tahrifat yapılacağını söylediğinize yönelik herhangi bir ifade var mı?” sorusunu ise Atilla, Ben Sarraf’a hayatım boyunca hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Böyle bir şeyi asla söylemedim” sözleriyle yanıtladı.


* Bu haber, ABD’deki davayı takip eden gazetecilerin duruşmaya dair notlarını aktaran BBC’den derlenmiştir.

Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler:

1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN / 5. GÜN / 6. GÜN / 7. GÜN

Rıza Sarraf: Cezaevinden sonra Berat Albayrak talimat verdi, yeniden başladık

Sarraf’tan sonra kürsüdeki ikinci tanık: Ali Babacan yaptırımların göz göre göre delindiğini söylüyordu

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM kararı: AKP'li Metiner'e 'siyaseten dönek' demek ifade özgürlüğü
Sonraki Haber
Adalet Bakanlığı’na Öcalan sorusu