Ana SayfaÇalışma YaşamıTarım işçileri: Köle gibi çalışıp tıka basa kamyonlarda taşınıyoruz, servislerde denetim yok

Tarım işçileri: Köle gibi çalışıp tıka basa kamyonlarda taşınıyoruz, servislerde denetim yok

HABER MERKEZİ – Tarım işçileri hemen hemen her gün tıka basa bindikleri araçların yaptıkları kazalar sonucu ya hayatlarını kaybediyor ya da yaralanıyor. İşçiler, araçlarda denetim olmadığını söylerken, işçileri taşıyan S.D.M isimli bir elçi ise jandarmanın cezasından kaçmak için güzergah değiştirdiklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanlığı verilerine göre, tarım sektöründe 2 milyon 794 bini kadın olmak üzere, toplam 6 milyon 21 bin kişi çalışıyor.

Gün boyu zor şartlar altında çalışan tarım işçileri basında hemen hemen her gün bindikleri servislerin yaptıkları kazalar sonucu gündeme geliyor.

‘Kölece’ çalıştırıldıklarını söyleyen işçiler tıka basa ya traktör römorku, kapalı kasa pikap, kamyon, eski minibüs veya otobüslerle çalışma alanlarına taşınıyor.

Mevsimlik tarım işçilerin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Çukurova’da da son 3 haftada meydana gelen iki farklı trafik kazasında 3 işçi yaşamını yitirirken onlarcası yaralandı.

‘İşçilerin hayatlarını önemsiyorsa servisleri denetlemesi gerekir’

MA’dan Hamdullah Kesen’e konuşan A.S. isimli bir tarım işçisi sabah erken saatlerde narenciye bahçesine gidip akşama kadar kölece çalıştıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiriyor.

A.S. kendilerini çalışma alanlarına götüren araçlara tıka basa bindiklerini ve sürücülerin acemi olduğunu söylüyor, işveren ile işçi arasındaki diyaloğu sağlayan elçilerin aynı zamanda servis işi de yaptığını ve iki yönden kazandığını belirtiyor.

Araçlarda denetim yapılmadığına dikkat çeken A.S., “Adana’da Erzin veya Dörtyol’a gelenler daha çok kaza yapıyor.  İnsanların hayatlarını hiçe sayıyorlar. Sizler bu servisleri elçilerle konuşsanız zaten sorunu kendilerinde bulmazlar. Karşı tarafı suçlarlar. İşçilerin hayatlarını önemsiyorsa servisleri denetlemesi gerekir” diyor.

‘Ceza almamak için güzergah değiştirdik’

S.D.M. adlı bir elçi ise, son aylarda jandarmanın işçi servislerini denetleyip, fazla işçi taşıyanlara ceza kestiğini söyleyerek, kendilerinin de ceza almamak için farklı yol güzergahları kullandığını söylüyor.

Araçları kullananlarda bir problem bulmaya elçi, kazaların yollarda olan tırlardan kaynaklandığını ileri sürerek, kazaların birçoğunun da dikkatsizlikten kaynaklandığını savunuyor.

Tüm Köy Sen Eğitim Uzmanı Sedat Başkavak da, “İşçilerin sağlıklı koşullarda çalıştırılması, taşınması tamamen bu sistem tarafından bir maliyet hesabı olarak görülüyor” diyor.

‘Sorumluluk devlete ait’

Başkavak patronun doğası gereği sadece maliyet hesabı yapacağını vurgulayarak bunun sorumluluğunun devlette olduğuna dikkat çekti.

Denetimin önemini hatırlatan Başkavak, devamla şunları aktarıyor:

Göç döneminde değil her dönemde denetleme yapılması gerekir. Şunu demek de yetmiyor gece 24.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında tarım işçisi taşınmayacak. Tarım işçisi zaten gün doğarken tarlaya gidiyor. Hayatın gerçeğiyle de örtüşmeyen kararlar. Senin onun sağlıklı koşullarda gidecek aracını ve koşullarını oluşturman gerekir. Genelleme yayınlamakla iş bitmiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Salmonella salgını': Lactalis, bebek sütü ürünlerini beş ülkede geri çağırdı
Sonraki Haber
Bilgen'den Kudüs yorumu: Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir