Ana SayfaDünyaTrump kararını bugün açıklayacak: Tepkiler neler, Kudüs neden önemli?

Trump kararını bugün açıklayacak: Tepkiler neler, Kudüs neden önemli?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını bugün açıklaması beklenirken, Beyaz Saray’dan, “Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı” açıklaması geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması bekleniyor.

Beyaz Saray yetkilileri tarafından yapılan açıklamada “Başkan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan edecek” denildi.

Yetkililer ayrıca Trump’ın Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması hazırlıklarına başlaması talimatı verdiğini açıklayacağını da bildirdi.

Tepkiler

Trump’ın kararı birçok devlet tarafından eleştiriliyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı “Müslümanların kırmızı çizgisi” olarak tanımlarken Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Filistin Başkanı Mahmud Abbas da ‘kararın barış süreci ile bölgenin istikrar ve güvenliği açısından son derece ağır sonuçlara yol açabileceği’ uyarısında bulundu.

Ayrıca Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi Kudüs’ün İsrail başkenti olarak tanınmaması hususunda Trump’ı uyardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin Kudüs’ü resmen tanımasının “son derece tehlikeli” gelişmelere yol açabileceğini söyledi.

İsrail ne diyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirisine karşılık veren İsrail hükümet temsilcilerinin yaptıkları açıklamalarda “Erdoğan kabul etse de etmese de Kudüs’ün 3 bin yıldır Yahudilerin, 70 yıldır da İsrail’in başkenti olduğu” dile getirildi.

Kudüs’ün dinler için önemi

Arapça El Kuds, İbranice Yeruşalayim olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski kentlerinden birisi.

Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasından dolayı çok sayıda savaşa sahne oldu ve defalarca yıkıldı, yeniden inşa edildi.

Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs’te yer alıyor.

Kudüs’ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.

Eski Kent’in etrafı ise kalın, taş duvarlarla çevrili.

Müslümanlar için en kutsal yerlerden biri kabul edilen Mescid-i Aksa ve Kubbet’üs Sahra’nın bulunduğu Harem-üş-Şerif, Doğu Kudüs’te yer alıyor. Muhammed Peygamber’in buradan göğe yükseldiğine inanılıyor.

Yahudiler için Mescid-i Aksa’nın hemen altında yer alan ve Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı.

Hristiyanlar içinse Kudüs’te bulunan Kutsal Kabir Kilisesi’nde İsa Peygamber’in çarmıha gerildiği ve kabrine konulduğu düşünülüyor. Bu kilise, aralarında Rum Ortodoks Patrikhanesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ermeni Patrikliği’nin de olduğu farklı mezheplerin temsilcileri tarafından yönetiliyor.

Kudüs tartışmaları

İsrail 1967 yılındaki 6 gün savaşı sırasında aldığı Kudüs’ün doğu kesimini daha sonra ilhak etmişti.

İsrail’in bütün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme iddiası uluslararası arenada kabul edilmiyor.

Birleşmiş Milletler bütün Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımıyor.

Avrupa Birliği Kudüs’ün statüsüyle ilgili anlaşmazlığın adil çözüme kavuşturulmasını ve nihai statünün İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinde belirlenmesini talep ediyor.


Bu haber DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da mevsimin ilk karı
Sonraki Haber
NATO eski Genel Sekreteri: YPG konusu yol ayrımına sürükleyebilir