Ana SayfaBilim ve TeknolojiVeri depolamada yeni bir aşama: Tek bir atom sabit diske dönüştürüldü

Veri depolamada yeni bir aşama: Tek bir atom sabit diske dönüştürüldü

HABER MERKEZİ – Veri depolamada yeni bir aşamaya geçildi. IBM’in araştırma merkezinden bilim insanları, manyetik sabit diskin çalışma prensiplerini atom düzeyine indirgedi. Böylelikle atom düzeyinde veri depolamak mümkün hale geliyor.

Bilim insanları, atomda veri saklamayı başardıklarını açıkladı.

Teknoloji şirketi IBM’in araştırma merkezinden bilim insanlarının Nature dergisinde yayınlanan makalesinde, sabit disk gibi çalışan ve bir atom kadar küçük olan minyatür mıknatısın, veri depolama işlevini yerine getirdiği belirtiliyor.

Minyatür sabit disk için ender rastlanan holmium elementi kullanılıyor.

Bilim insanlarına göre holmium atomlarının magnezyum oksit üzerine yerleştirilmesiyle manyetik bir alan yaratılabildiği ortaya konuyor.

Böylece manyetik sabit diskin çalışma prensipleri atom düzeyine indirgendi ve atom düzeyinde veri depolamak mümkün hale getiriliyor.

Tek bir atomda 1 bit veri depolanabiliyor

Araştırmacılardan Fabian Natterer, tek bir atomda 1 bit veri depolayabildiklerini söylüyor ve buluşu bir “kelebek” benzetmesiyle anlatıyor:

Kelebeğin gövdesinin atom olduğunu düşünün. Oluşturduğu manyetik alanın ise kanatlar olduğunu varsayın. Atomun kuzey – güney yönündeki pozisyonlanma ise depolanan veriyi temsil ediyor. Kuzey yönü 1, güney yönü ise 0. Böylece bilgisayar dilindeki ikili kod depolanabiliyor.

Christopher Lutz ise bu teknoloji sayesinde 6 santimetre karelik bir alanda 80.000 gigabyte verinin depolanabileceğini ifade ediyor.

Yani kibrit kutusu büyüklüğündeki bir sabit diskte 35 milyon şarkının saklanması mümkün hale gelebilir.

‘Bu teknolojiyi pratik anlamda kullanıma sokmanın basit bir yolu henüz yok’

Ancak bu teknolojinin akıllı telefonlara gelmesine vakit var.

Atomlarda veri depolaması oldukça soğuk bir ortamı gerektiriyor. Araştırmacılar, ancak -265 derecelik soğuklukta veri depolamanın mümkün hale geldiğini söylüyor.

Lutz, “Şu anda keşif aşamasındayız. Bu teknolojiyi pratik anlamda kullanıma sokmanın basit bir yolu henüz yok. Ancak bu buluş sayesinde atom bazında neler yapabileceğimizi öğrenmeye başlıyoruz” diyor.


Kaynak: BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Meşale Tolu hakkında tahliye kararı
Sonraki Haber
Eren Keskin değerlendirdi: Antalya’da gözaltında işkenceye ‘intihar süsü’ mü verildi?