Ana SayfaDünyaYargılanan general duruşmada intihar etmişti: Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kapandı

Yargılanan general duruşmada intihar etmişti: Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kapandı

HABER MERKEZİ – Hollanda’da katliamların yaşandığı eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, kapandı. Mahkeme geçtiğimiz günlerde yargılanan eski Hırvat general Slobodan Praljak’ın duruşma esnasında siyanürle intihar etmesiyle gündeme gelmişti.

Hollanda’nın Lahey kentinde 1993 yılında kurulan ve bir ilk olma özelliği taşıyan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) kapandı.

Eski Yugoslavya için kurulan mahkemenin salonlarında sıklıkla katliam, tecavüz, etnik baskılar, işkence, sürgün gibi konular yankılandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre kuruluşundan bu yana 161 davaya bakan, 90 kişiyi mahkum eden, 19 kişinin beraatine karar veren ve 4 bin 650 tanığı dinleyen mahkeme, tam 10 bin gün mesai yaptı.

Savaş suçu nedeniyle 20 yıllık hapis cezası onanan eski Hırvat general Slobodan Praljak, 29 Kasım’da duruşma salonunda siyanür içerek yaşamına son verdi.

Açıldığı günden bu yana tartışma yaratan mahkeme bu gelişmenin ardından kapılarını kapatma kararı aldı.

BM kararıyla kuruldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararıyla kurulan mahkeme, ICTY, uzun süre düşük rütbe ve yetkili kişileri yargılamakla eleştirildi.

Üst düzey bir çok suçlu, iç savaştan yararlanarak izin kaybettirmeyi başardı. Ancak uluslararası tepkiler üzerine, 2001 yılında Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç Lahey’e getirilerek yargılandı ve tutulandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Katalonya'da seçim: Bağımsızlık yanlıları çoğunluğu sağladı
Sonraki Haber
Barış için Kudüs'e yürüyordu: Türkiye'de gözaltına alınan Almanya vatandaşı serbest bırakıldı