Ana SayfaGüncelYıldırım’dan Trump’ın ‘mali yardımı kesme’ tehdidine yanıt

Yıldırım’dan Trump’ın ‘mali yardımı kesme’ tehdidine yanıt

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın “BM’deki Kudüs oylamasında bize karşı oy verenlere yardımı kesebiliriz” tehdidine yanıt veren Başbakan Yıldırım, “Amerikan Başkanı işi zıvanasından çıkarmış gözüküyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunlar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘mali yardımı kesme’ tehdidini değerlendirdi.

Yıldırım, ABD’nin son çare olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada 14 Güvenlik Konseyi üyesinin yanında Amerika yalnız kalmış ve son çare olarak Genel Kurul’da Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar gelmişlerdir. ‘Eğer Amerika’nın aleyhinde oy verirseniz size mali yardım yapmayız, para vermeyiz, ayağınızı denk alın’ diyecek kadar işi zıvanasından Amerikan Başkanı çıkarmış gözüküyor.

Trump’ın ‘mali yardımı kesme’ tehdidi

ABD Başkanı Trump, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını reddeden karar tasarısına destek verecek ülkeleri, yardımı kesmekle tehdit etmişti.

Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar para alıyorlar, daha sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Paramız bize kalır. Umurumuzda değil” diye konuşmuştu.

BM Genel Kurulu toplanıyor

BM Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen’in İslam İşbirliği Teşkilatı adına yaptığı acil toplantı talebi üzerine toplanacak.

Tasarı, BMGK’de reddedilen ile benzer ifadeler taşıyor ve Kudüs’ün statüsü konusundaki herhangi bir kararın bir hukuki etkisi olmadığını ve geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ne olmuştu?

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Kudüs tasarısı” oylaması yapılmıştı.

Mısır tarafından BMGK’ye sunulan ve ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararın ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edilmişti.

Kudüs tasarısını ABD’nin veto etmesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur” denilerek tepki gösterilmişti.

Bu gelişmelerin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tasarıyı BM Genel Kurulu’na götüreceklerini söylemişti.

Tasarı hakkında

ABD’nin veto ettiği karar tasarısında Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın “hiçbir yasal etkisi olmadığı”, “geçersiz olduğu” ve “geri alınması gerektiği” belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlar Komedisi: ‘Hatunlar Stand-Up’
Sonraki Haber
Balıklar Susadığında – Elend Aydın