Ana SayfaDünya2017 yılında en az 312 yaşam savunucusu öldürüldü

2017 yılında en az 312 yaşam savunucusu öldürüldü

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl içerisinde en az 312 yaşam savunucusunun öldürüldüğünün belirtildiği yeni bir raporda, cinayetlerden dolayı yaşam savunucularına yönelik tehditleri görmezden gelen devletler ve polis sorumlu tutuldu. Ayrıca yaşam savunucularına engel olmak için en çok kullanılan stratejinin “kriminalize etmek” olduğu vurgulandı.

İrlanda merkezli Front Line Defenders’ın yayınladığı yeni bir rapora göre 2017 yılında en az 312 yaşam savunucusu öldürüldü.

Telesur’daki habere göre raporda, söz konusu yaşam savunucularının yüzde sekseninin Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Filipinler’de öldürüldüğü belirtildi.

Sadece Brezilya ve Kolombiya’da 156 yaşam savunucusunun öldürüldüğünün aktarıldığı raporda, Venezuela, Brezilya, Guatemala, Paraguay, Honduras ve Arjantin gibi ekonomik ve siyasi sıkıntıların baş gösterdiği bölgelerde şiddetin artışına dikkat çekildi.

Ayrıca Devlet Başkanı Michel Temer yönetimi altındaki Brezilya’da yaşanan bir olay, “Mayıs ayında, Amazon Bölgesinde yer alan Para’da barışçıl olan 10 toprak hakları savuncusu polis tarafından vurularak öldürüldü. Altı hafta sonra ise katliama tanık olan ve saklanmakta olan bir kişi de öldürüldü” ifadeleriyle aktarıldı.

Kolombiya’da ise Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC arasındaki barış anlaşması gereğince silahların teslim edilmesine rağmen “Suç ve paramiliter çetelerin sosyal liderleri infaz ettiği ve onlara suikast düzenlediği” belirtildi.

Öte yandan dünya genelinde yaşamını kaybeden yaşam savunucularının çoğunun toprağı, çevreyi ve yerli halkların haklarını savunduğu aktarıldı.

Ayrıca Arjantin’de yerli Mapuche halkının düzenlediği gösteri sırasında yaşam savunucusu Santiago Maldonado’nun öldürülmesinin ardından ülke genelinde protestoların bastırıldığı anımsatıldı.

Front Line Defenders’dan Andrew Anderson, bu olayı “Dünyanın her tarafından savunucular, aktivistlere yönelik ölüm tehditlerinin ardından koruma taleplerinin polis ve devlet yetkililerince reddedildiğini söylemeye devam ediyor” sözleriyle yorumladı.

Anderson, yaşam savunucularına engel olmak için en çok kullanılan stratejinin “kriminalize etmek” oluğunu açıkladı.

Raporda ayrıca Brezilya, Kolombiya, Ekvador, El Salvador, Hondursas ve Peru’da homofobik ve transfobik saldırıların endişe verici bir şekilde arttığına dikkat çekildi.

Türkiye’de iki yaşam savunucusu öldürüldü

Raporda Türkiye’de geçtiğimiz Mayıs ayında öldürülen Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu’ya da yer verildi.


Katil mermer ocağı firmasını işaret etti: ’50 bin lira karşılığında öldürdüm’


Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu çifti bölgede mermer ocaklarına karşı yürüttükleri mücadele ile tanınıyordu.


Karınca Dış Haberler