Ana SayfaDünyaABD’de federal hükümet haftaya ‘kapalı’ başladı

ABD’de federal hükümet haftaya ‘kapalı’ başladı

HABER MERKEZİ – ABD Senatosu’nun öngörülen tarih içerisinde bütçe tasarısını onaylayamaması sonrası federal hükümet haftaya ‘kapalı’ başladı. Yüz binlerce kişi işe gitmezken, birçok turistik merkez ve kurum kapatıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nun öngörülen tarih içerisinde bütçe tasarısını onaylayamaması sonrası ülkede federal hükümet ‘kapanmıştı’.


Bütçe anlaşmazlığı: ABD’de hükümet ‘resmen kapandı’


Haftanın ilk günündeyse yüz binlerce kamu çalışanı işe gitmezken, ulusal parklardan New York’ta bulunan Özgürlük Heykeli’ne ve müzelere kadar birçok turistik merkez ve kurum da kapatıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Senato federal hükümetin kapatılmasına karşı kısa süre içinde bir çözüm bulmazsa birçok devlet programı da askıya alınacak.

Hükümetin ‘kapanması’ ne anlama geliyor?

Ülkedeki düzenlemeye gereğince Kongre kalıcı bütçe onaylanana kadar geçici ek bütçelerle arayı kapatamazsa hükümet ‘kapanıyor’.

Dolayısıyla acil ve temel hizmetler dışında tüm kamu faaliyetleri duruyor.

Kimler etkileniyor?

‘Kapatma’ dönemlerinde federal hükümetin çalışanları “muaf” ve “muaf olmayan” olarak ikiye ayrılıyor.

Muaf olmayan personele, kapatma dönemlerinde “izinli” olduklarını bildiren mektuplar gönderiliyor ve ücretleri bu süre içinde ödenmiyor.

Kapatma sona erdiğinde, zorunlu izne çıkarılan kamu çalışanlarının ödemeleri geriye doğru yani kapatma dönemini de kapsayacak şekilde yapılmaya başlanıyor.

İzne çıkarılmayan temel kamu hizmetlerinde çalışanların ise maaşları kesiliyor ama onlar çalışmayı sürdürüyor.

Ordu mensupları ile hava trafik kontrolü, sağlık hizmetlerinin önemli bölümü, afet yardım çalışmaları, elektrik idaresi, cezaevleri, sosyal güvenlik ve diğer kamu yardımları alanında çalışanlar genellikle kapatma dönemlerinde çalışmaya devam ediyor. Fakat birçok diğer kamu faaliyeti sekteye uğruyor.