Ana SayfaGüncelABD’deki davada karar beklenirken: Türkiye ve İran’dan bankacılıkta işbirliğini geliştirme kararı

ABD’deki davada karar beklenirken: Türkiye ve İran’dan bankacılıkta işbirliğini geliştirme kararı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Ruhani’nin, ABD’de İran’a yönelik yaptırımları yasa dışı yollarla delmek iddiasıyla eski Halkbank Yöneticisi Atilla’nın suçlu bulunmasından saatler önce bankacılıkta işbirliğini geliştirme kararı aldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün sabah saatlerinde telefon ile görüşmüş, konuşmada İran’da devam eden gösterilerin ele alındığı belirtilmişti.

Ancak Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada iki liderin telefon görüşmesine dair ilginç detaylar yer aldı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın 5 ayrı iddiadan suçlu olduğuna karar verilmesinden saatler önce, iki ülke bankacılıkta işbirliğini geliştirme kararı aldı.

İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Ruhani’nin, iki ülke arasındaki bankacılık işbirliğinin FOREX ve ulusal para birimleri kullanılarak arttırılmasının önemli olduğunu söylediği belirtildi.

Yine aynı açıklamaya göre Erdoğan ise Ruhani’nin bankacılık sisteminin önemi ile ilgili sözlerine, Ankara’nın İran ile karşılıklı çıkar alanlarının tamamında ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğu karşılığını verdi.

İran Cumhurbaşkanlığı’nın İngilizce açıklamasına göre Erdoğan, “Bankacılık alanında işbirliğinin derinleştirilmesi ve ulusal para biriminin ekonomik ilişkilerdeki kullanımının arttırılması bu ilişkilerin daha da büyümesini sağlayacaktır” dedi.

İlk imzalar Ekim ayında atılmıştı

İki liderin bankacılık alanındaki işbirliğine ilişkin sözlerinin temeli İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin Ekim ayındaki Ankara ziyaretinde atılmıştı. Ziyarette, iki ülkenin merkez bankalarının ulusal para birimi ile ticaret yapılmasını sağlayacak çalışmaları yapması için anlaşma imzalanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yargıtay Sarısülük dosyasını eksik ve kırık CD'lerle göndermiş
Sonraki Haber
Bu kez Diyarbakır'da 'mezarlık operasyonu': Polisler zırhlı araçlar eşliğinde mezar taşlarını değiştirdi