Ana SayfaGüncelABD’nin ‘sınır güvenlik gücü’ planına karşı olan Rusya’dan Afrin ve İdlib mesajları

ABD’nin ‘sınır güvenlik gücü’ planına karşı olan Rusya’dan Afrin ve İdlib mesajları

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’e ‘önümüzdeki günlerde’ operasyon yapılacağını duyurması sonrası ABD’nin, DSG ile birlikte Türkiye ve Irak sınırında “sınır koruma gücü” oluşturmasına Rusya’dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu plan, Suriye’nin toprak bütünlüğü bakımından ciddi sorunlar doğuruyor. Afrin’deki durumun yatışmasına yardım etmeyecek. Afrin’deki amacımız tümüyle bir ateşkes sağlanmasıdır” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları sürerken, ABD öncülüğündeki IŞİD’e Karşı Uluslarası Koalisyon’un bu saldırılarla eş zamanlı olarak Suriye’de, içerisinde Demokratik Suriye Güçleri’nin de yer alacağı 30 bin kişilik bir ‘sınır koruma gücü’ oluşturulacağını açıklaması gündemdeki yerini korurken, konuya dair Rusya’dan açıklamalar geldi.

Rus diplomasisinin 2017’deki sonuçları hakkında basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’deki gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin’e yönelimine dair bazı mesajlar verdi.

“Afrin’deki amacımız tümüyle bir ateşkes sağlanması”

ABD’nin ‘sınır koruma güçleri’ planının Türkiye’nin olumsuz tepkilerine neden olduğunu söyleyen Lavrov, kendilerinin de bu plana karşı olduklarını ifade etti:

“Bizim için ise bu plan, Suriye’nin toprak bütünlüğü bakımından ciddi sorunlar doğuruyor. Fakat burada Kürtler ve Türkiye arasındaki ilişkiler bakımından da sorun var.”

Lavrov, Türkiye’nin hedefindeki Afrin’e ilişkin ise, “Bu yeni plan, bu yeni tek taraflı ültimatom Afrin’deki durumun yatışmasına yardım etmeyecek. Afrin’deki amacımız tümüyle bir ateşkes sağlanmasıdır” dedi.

“Suriye’de ABD destekli güçlerin kontrolünde olacak sınır koruma bölgeleri oluşturulması, Suriye’nin bölünmesine sebep olabilir” vurgusunu yineleyen Lavrov, ABD’nin ‘sınır koruma gücü’ planının ne Birleşmiş Milletler (BM) onayına ne de Cenevre’de alınan kararlara dayandığına dikkat çekti.

Lavrov, “Türk, İranlı ve başka pek çok meslektaşımız gibi biz de ABD’den, bu planına ilişkin detaylı açıklama bekliyoruz” dedi.

Lavrov, “ABD’den bu konuda detaylı açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye İdlib mesajı

Lavrov ayrıca Türkiye’nin, İdlib’de yer alan ‘gerilimi azaltma bölgesi’ çevresinde gözlem noktaları oluşturmayı bir an önce tamamlamasını umduklarını da söyledi:

“Türk meslektaşlarımızın, İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinin çevresine geri kalan gözlem noktalarını yerleştirmeyi de olabildiğince yakın bir zamanda tamamlamasını bekliyoruz.”

Ne oluyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ve önceki gün verdiği mesajlarda Afrin’e ‘önümüdeki günlerde’ operasyon yapılacağını söylemiş, Erdoğan’ın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Afrin’e top atışları başlatılmıştı.

Gelişmeler üzerine ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, aralarında Demokratik Suriye Güçleri’nin de olduğu Suriye’deki müttefikleriyle 30 bin kişilik bir “sınır koruma gücü” kuracağını açıklamıştı.

Koalisyonun Halkla İlişkiler Ofisi, Sınır Güvenlik Gücü’nün yarısının DSG’lilerden oluşacağını doğrulamıştı.

ABD’nin hamlesine Türkiye’den tepkiler gelmiş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir” demişti.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
87 kadın ve LGBTİ örgütünden OHAL'e karşı kampanya: 'Alışmayacağız'
Sonraki Haber
Emani davası: İkişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 72’şer yıl hapis cezası