Ana SayfaManşetAfrin Harekâtı için Kürtler ne diyor?

Afrin Harekâtı için Kürtler ne diyor?

HABER MERKEZİ – Afrin’e yönelik operasyonun başladığı 20 Ocak’tan bu yana kimi hükümet yetkilileri ile iktidara yakın yayın organları “Operasyonu Kürtler de destekliyor” diyor. Peki, bu ne kadar doğru? Yüksel Genç, adına “Zeytin Dalı” denilen Afrin’e yönelik harekât ile ilgili Diyarbakır’da bir araştırma yaptı. Buna göre, Diyarbakırlıların toplamda yüzde 83.2’i açıkça harekâtı desteklemiyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ise harekâtın bizzat Kürtlere ve kazanımlarına yönelik olduğunu belirtiyor. SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, yaptığı bu araştırmayı ve sonuçlarını gazetemiz için kaleme aldı.


Yüksel Genç*


Afrin,  20 Ocak’ta Türkiye’den kalkan “72” savaş uçağının eş zamanlı saldırısından bu yana havadan ve karadan büyük çatışmalara sahne oluyor. Suriye’nin savaş süresince istikrarlı, sakin ve şiddet dalgasından nispeten azade kenti olarak kayda geçen ve bu yüzden en fazla savaş göçü barındıran kentlerinden biri olan Afrin; adına “Zeytin Dalı Harekâtı” denilen saldırılarla beraber, ülkedeki savaşın en yoğun yaşandığı kent durumunda.

Afrin’e yönelik Türkiye’nin TSK/ ÖSO ortak yapımı başlattığı askeri harekâtın üzerinden tam 10 gün geçti. İktidar Afrin’e yönelik başlattıkları saldırıların kapsamını, amacını, zamanını dört ana söylemde topladı. Dedi ki;

  1. “Amerika, ülkemiz sınırları boyunca bir terör ordusu kurduğunu ikrar etmiştir (ABD’nin içinde DSG’li güçlerin de olduğu Sınır Güvenliği planını kastetmektedir). Bize düşen de bu terör ordusunu daha doğmadan boğmaktır. TSK, Afrin ve Münbiç meselesini halledecektir.”
  2. “Harekât Kürtlere karşı değil, Kürt koridoruna karşı değil, terör koridoruna karşıdır.”
  3. “Afrin’i Münbiç takip edecek… Irak sınırına kadar bölge terörden temizlenecek… Münbiç’i gerçek sahiplerine bırakacağız. Münbiç yüzde 95 ile Araplarındır. Orada Kürt yoktur. Hesap başkaydı. Orada yeniden bir terör devleti oluşturmanın hesabıydı. Adını Kürt devleti koyuyorlardı. Aynısını Kobani’de yaptılar, orada Ayn el Arap’tı. Aynı şekilde teröristleri yığdınız…”
  4. “Biz Afrin’e zevk için gitmedik. 3,5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde. 2 bin kilometrelik alanı ele geçirdiğimizde 130 bin mülteci geri döndü. İnşallah Afrin de halledildiği zaman Afrin’e dönecekler. İdlib’e de dönecekler. Kim dönecek, oraların sahipleri. Bölgenin asli sahipleri (ÖSO kastediliyor)  ile TSK güçlerinden oluşan birlik adım adım Afrin’i kontrol altına alıyor…”

Afrin’e yönelik harekâtın başlamasından bu yana iktidar içinden kimi siyasetçiler ve iktidara yakın yayın organları usulca “Operasyonu Kürtler destekliyor” algısını yaymayı da unutmadılar.

Peki, egemen kılınmaya çalışılan bu algı, niyet ve amaçlar bölgede yaşayan Kürtlerde ne kadar karşılık buluyor? Yaşananları buradaki halk nasıl değerlendiriyor?

25-26 Ocak tarihinde Diyarbakır sokaklarında yaptığımız lokal anket çalışmamızın sonuçları işte bu soruların yanıtlarına projeksiyon tutar nitelikte. Diyarbakır merkez ilçelerinde 203 kişiyle yapılan çalışmada katılımcılara iki soru soruldu:

  • Türkiye’nin Afrin/Êfrin Harekâtı’nı destekliyor musunuz?
  • Sizce Türkiye’nin Afrin’e/ Êfrin’e askeri harekâtta bulunma sebebi nedir?

Yanıtlar ise aşağıdaki gibidir:

Grafikten de anlaşılacağı üzere “Türkiye’nin Afrin Harekâtını destekliyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimiz Diyarbakırlıların toplamda %83.2’i açıkça harekâtı desteklemiyor. Açıkça destekleyenlerin oranı ise toplamda sadece %6,9!

Açık uçlu olarak yöneltilen “Sizce Türkiye’nin Afrin’e askeri harekâtta bulunma sebebi nedir?” sorusuna ise yanıtlar grafikteki gibidir:

Açık uçlu olan ve kimi katılımcıların birden çok yanıt verdiği bu soruya katılımcılarımızın  %16,3’ü yanıt vermez iken, ezici çoğunluğu oluşturan ilk üç yanıt ise şunlardan oluşuyor:

  • “Kürtlerin kazanımları/kanton yönetimleri hedefleniyor”  : %62,1
  • “Kürtler hedefleniyor”                                                                 :  % 57,6
  • “Etnik (Kürt nüfus) demografi değiştirilmek isteniyor”     :  %  17,7

Diyarbakır’ın, Bölge’nin siyasal eğilimlerinin habercisi olan etkisi anımsanacak olursa bu veriler kanımca daha fazla anlam kazanıyor. Zira bu verilere göre Kürtler söylemlerin aksine; “Zeytin Dalı Harekâtını” ezici çoğunlukla onaylamıyor, onaylamadığı gibi harekâtı, kazanımlarını ve varlıklarını tehdit eden bir girişim olarak okuyor.

Ayrıca çalışma esnasında sahada gözleyebildiğimiz kadarıyla; insanlar Afrin’e yönelik harekâtı onaylamamakla beraber, itirazlarını gösterebilecek kadar kendilerini güvende hissetmiyor. Geniş bir kesim yaşananlardan Rusya’yı sorumlu tutuyor fakat ABD ve diğer batılı ülkeler de güvenilir bulunmuyor. Önemli bir kesim Afrin harekâtı ile sokağa çıkma yasakları sürecindeki uygulamalar arasında paralellik kuruyor.

Ayrıca Afrin’e yönelik harekât, farklı siyasal eğilimleri olan Kürtler arasında uzun zamandır kurulamayan “bir aradalık bağını” da ortaya çıkarmış görünüyor.


* Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) Koordinatörü
Previous post
İstanbul'da bazı ilçeler 20 saat susuz kalacak
Next post
Türkiye'de ilk: Lüleburgaz'da iklim değişikliği ile mücadele için elektrikli bisiklet dönemi