Ana SayfaDünyaAfrin yönetiminden Suriye’ye: Sorumluluklarınızı yerine getirin, sınırlarınızı koruyun

Afrin yönetiminden Suriye’ye: Sorumluluklarınızı yerine getirin, sınırlarınızı koruyun

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun başladığı 20 Ocak’tan bu yana yazılı ve sözlü açıklama yapmakla yetinen Suriye yönetimine seslenen Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi, “Suriye devletinden sorumluluklarını yerine getirmesini, Afrin’i ve kendi sınırlarını Türkiye’den korumasını bekliyoruz” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaki gruplar ile 20 Ocak’ta Afrin’e başlattığı operasyona ilişkin Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi’nden yazılı bir açıklama yapıldı.

Suriye yönetimine seslenilen açıklamada TSK ve bağlı grupların saldırılarının “Suriye’nin toprak bütünlüğüne, Afrin bölgesi sivil halkının yaşam hakkına ve güvenliğine dönük ciddi bir tehdit” olduğu vurgulandı.

Kanton yönetiminin açıklamasında Suriye yönetimine şu çağrı yapıldı:

“Türkiye’nin Afrin bölgesini işgal girişimlerine karşı duracağız. Bu bağlamda Suriye devletinden sorumluluklarını yerine getirmesini ve Afrin’i ve kendi sınırlarını Türkiye’den korumasını bekliyoruz. Suriye’ye, resmi olarak açıklamasına rağmen şimdiye kadar yerine getirmediği sorumluluğunu hatırlatıyor, bölgenin Türkiye’nin işgalci saldırısından korunması için adım atmaya çağırıyoruz. Suriye yönetimi, silahlı güçlerini bölgede düzenli bir biçimde konuşlandırmalı ve Afrin bölgesinin korunması için sorumluluklarını yerine getirmelidir.”

Suriye yönetiminin açıklamaları

Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlayan “Zeytin Dalı Harekâtı”ndan bir kaç gün önce, Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mekdat, “Türkiye’nin Afrin’de saldırıya geçmesi durumunda, ülkenin hava savunma sistemlerinin Türk uçaklarını düşürmeye hazır olduğunu” söylemişti.

Ancak 20 Ocak’ta hava bombardımanları ile başlayan operasyona fiili olarak Suriye bir karşılık vermemişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Türkiye’nin saldırıları sürerken operasyonun altıncı gününde de “Türkiye’nin işgali, Suriye’nin egemenliğinin açıktan ihlalidir, Suriye’nin egemenliğine karşı bir saldırıdır” demiş ve eklemişti:

“Suriye’nin kendini korumaya hakkı vardır. Tekrar tekrar söyledik, Türk rejiminin saldırılarına yanıt vermek için mümkün olan her aracı kullanacağız. Hava savunma sistemlerimiz hazır.”


Suriye, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu için ‘işgal’ dedi: Hava savunma sistemlerimiz hazır

Previous post
İsveçli parlamenterlerden çağrı: Türkiye Afrin'e saldırıyı durdurmalı
Next post
Güney Kore'de bir hastanede yangın: 41 kişi yaşamını yitirdi, 70 yaralı