Ana SayfaÖzelAfrin’deki doktorlardan ‘acil tıbbi destek’ çağrısı: Çok sayıda ölü ve ağır yaralı var | ÖZEL

Afrin’deki doktorlardan ‘acil tıbbi destek’ çağrısı: Çok sayıda ölü ve ağır yaralı var | ÖZEL

HABER MERKEZİ – Afrin’de bulunan gazeteci Fatma Koçak, Avrin Hastanesi Başhekimi Doktor Ciwan Mihemmed ve hastanedeki yaralı sivillerle görüştü. Hastane yetkilileri bombardımanlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, hala enkazların altında sivillerin olduğunu belirtirken, ilaç ve tıbbi malzeme yardımı için uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı.

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu 12. gününde devam ederken Birleşmiş Milletler (BM), Londra merkezli Suriyeli muhalif oluşum Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye devlet haber ajansı SANA, Afrin’deki hastane yetkilileri ve kentteki gazeteciler ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekât nedeniyle sivillerin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Son olarak SANA, kentte 86 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. ‘Kürt Kızılayı’ Heyva Sor da ilk 10 günlük çatışmaların bilançosuna yer verdiği ve bugün açıkladığı raporunda 20’si çocuk 12’si kadın toplam 65 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti.



Avrin Hastanesi Başhekimi: 12 gündür hastaneye getirilenlerin hepsi çocuk, kadın ve yaşlılar

Avrin Hastanesi Başhekimi Doktor Ciwan Mihemmed

Afrin’in en büyük hastanesi olan, geçtiğimiz günlerde The Independent’ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in de giderek izlenimlerini aktardığı Avrin Hastanesi’ne giden gazeteci Fatma Koçak da “Hastanenin bütün odaları dolu ve her odada kadın çocuk ve yaşlılar tedavi görüyor” diyor.

Koçak’a konuşan hastanenin başhekimi Doktor Ciwan Mihemmed hastaneye şu ana dek Raco, Şerewa, Şiye, Bibbile, Mabata’dan uçak ve obüs saldırılarında yaşamını yitiren toplam 47 kişinin getirildiği bilgisini veriyor.

“Türkiye yetkilileri her gün ‘Biz sivil öldürmüyoruz’ diyor ama 12 gündür bu hastaneye getirilenlerin hepsi çocuk, kadın ve yaşlılar” diye devam eden başhekim, “1 yaşını doldurmamış bebekten 70 yaşındaki insana kadar 47 sivil ölü sadece bizim hastanemize getirildi” diye belirtiyor.

Mihemmed, şu ana dek 200’ün üstünde yaralı girişinin hastaneye yapıldığını söylüyor:

“Şu anda hastanede 78 ağır yaralı tedavi altında. Bunların çoğu kadın ve çocuklar uzuvlarını kaybedenleri çoğunlukta. Son olarak dün Roca’nun merkezinde obüsle vurulan 2 erkek bir kadın sivil getirildi. Kadının iki ayağı dizden itibaren kopmuş. Tabi bu verdiğim sayılar sadece benim çalıştığım hastanenin verileri toplam veriler bundan çok fazla.”

Gazeteci Koçak, Doktor Mihemmed’in bu bilgileri verdiği esnada Eşrefiye Mahallesi’nden ikisi çocuk ikisi kadın olmak üzere toplam 12 sivil yaralanın daha hastaneye getirildiğini belirtiyor.

‘Tıbbi destek’ çağrısı

Uluslararası kurumlara çağrı yapan Doktor Mihemmed ise, “Siviller öldürülüyor ve her gün ağır yaralılar getiriliyor. Bir an önce tıbbi desteğe ihtiyacımız var” diyor.

Afrin’de ve çevresinde insanı yardım çalışmalarını yürüten tek kuruluş olan Heyva Sor da benzer bir çağrı yapıyor.

Köylerde ve ilçelerde uçak ve toplarla vurulan evlerin enkazını kaldıran ve yaralıları hastaneye kaldıran kurumun gönüllülerinden Doktor Nuri Şex Kamber, yoğun saldırılar nedeniyle yaralılara yeterince yardım edemediklerini söylüyor ve ekliyor:

“Türkiye’nin bombardımanları nedeniyle geride kalan siviller oldukça kötü haldeki sığınaklara sığınmak zorunda kaldı. Sivillerin korunma amaçlı yer değiştirmeleri ve bombardımanlar nedeniyle insani ve tıbbi yardım malzemelerine olan ihtiyaç arttı. Sağlık, barınma ve gıdaya erişimdeki ciddi eksiklikler nedeniyle başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivil halka yönelik ciddi endişeler söz konusu. Aşırı yoğunluklar nedeniyle büyük bir yük altında olan hastanelere acil ilaç ve tıbbi malzeme yardımlarının ulaştırılması gerekiyor.”

Doktor Kamber, hala enkazların altında sivillerin olduğunu ve yoğun bombardıman nedeniyle kurtarma çalışmalarını sağlıklı yürütemediklerini de ekliyor.

Hastaneye dün Raco’dan getirilen Medine Abdo. Abdo’nun iki bacağı, obüsler evini vurduğu için dizinden itibaren kopmuş. İki yakını ile yaralanan Abdo’nun durumu ağır ve yoğun bakımda tutuluyor.

“Aynı aileden 10 kişi enkaz altında”

Hastaneye getirilen sivillerden biri olan, ailesinden eşi ve çocuğu dahil 8 kişiyi kaybeden Muhammed Abdullan Kunco da bu bilgiyi doğruluyor.

Kunco’nun aktarımları ise çoğu sivilin uçaklarla vurulan evlerin enkazı altında kaldığına işaret ediyor.

Kunco’nun ailesi Halep’den savaş nedeniyle Efrin’in Şerawa ilçesi Gobede köyüne  göç etmiş. 25 kişilik ailede bir yaşındaki çocuk ve kadınlarında aralarında bulunduğu 8 kişi 28 Ocak’ta evlerini uçağın vurması sonucu yaşamını yitirmiş. Aralarında Abdullah Mihemmed Kunco’nun da bulunduğu 7 kişi yaralı olarak Avrin Hastanesine getirilmiş ancak aileden geriye kalan 10 kişiden haber alınamıyor.

Kunco 10 kişiye ne olduğunu bilmediklerini söylüyor. Konuya ilişkin olarak Heyva Sor‘un gönüllüler ise yoğun saldırılar nedeniyle köye yaklaşamadıklarını ve büyük ihtimalle 10 kişinin enkaz altında kalmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Avrin Hastanesi’nde tedavi gören yaralı çocuklardan biri

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm planına durdurma kararı
Sonraki Haber
Taner Kılıç hakkında tahliye kararı: ‘Büyükada Davası’nda tutuklu hak savunucusu kalmadı