Ana SayfaGüncelAfrin’den çekilen Rusya, topu ABD’ye attı; Washington hala sessiz

Afrin’den çekilen Rusya, topu ABD’ye attı; Washington hala sessiz

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e hava saldırısı karşısında ABD ve Rusya’nın tutumu merak ediliyordu. Rusya, hava saldırısı sonrasında Afrin’deki askerlerini çektiğini açıklarken ‘kriz’den ABD’yi sorumlu tuttu. Hava saldırısı öncesi Türkiye’yi olası harekat konusunda uyaran ABD ise hala sessiz.

Türkiye günlerdir top atışlarıyla hedef aldığı Afrin’e bugün hava saldırısı başlatırken, saldırıdan kısa bir süre sonra kentteki Rus askerlerinin farklı bir bölgeye çekildiği duyuruldu.

Bunun üzerine Rusya Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

“Rusya’nın Suriye’deki komuta merkezi, TSK’nın harekât başlattığı Afrin’de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak üzere tedbir aldı. Olası provokasyonların önüne geçmek, Rus askerlerinin yaşamına ve sağlığına yönelik tehdidi önlemek için Ateşkesi İzleme Merkezi’nin Afrin bölgesinde bulunan grubunda yer alan askerler ve askeri polisler Tel Rıf’at’taki gerilimi azaltma bölgesine çekildi.”

Bakanlığın aynı açıklamasında Afrin’deki son durumdan ABD sorumlu tutuldu.

“ABD provakasyonlarının krizi başlatan başlıca faktör olduğunun” kaydedildiği açıklamada, Ankara’nın Washington tarafından kurulması gündeme getirilen ‘Sınır Güvenlik Gücü’ne ‘tepki verdiği’ savunuldu.

Rusya Savunma Bakanlığı, “ABD’nin sorumsuz davranışlarının ve kontrolsüz modern silah sevkiyatlarının Türkiye’yi operasyona ittiğini” öne sürdü.

ABD sessiz

Türkiye’nin saldırdığı Afrin’den askerlerini çeken Rusya yaptığı bu açıklama ile topu ABD’ye atarken, Ankara’nın ‘Zeytin Dalı’ adını verdiği harekat ile Suriye’ye girişine Washington’dan hala tepki gelmiş değil.

Ancak ABD, Türkiye’nin hava saldırısından önce 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada Türkiye’yi uyarmıştı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, “Türkiye’yi bu tür adımlar atmamaya çağırıyoruz” demiş ve IŞİD’le mücadeleye odaklanılması gerektiğini söylemişti.

ABD’den gelen bu açıklamaya Türkiye’den yanıt ise Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’den gelmişti. Canikli, Nauert’in açıklaması için “Boş sözler” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Afrin'deki Arap kadınlardan saldırıya tepki: Topraklarımızı koruyacağız
Sonraki Haber
Diyanet'ten 'Afrin programı': Camilerde 'zafer için' dua okuma talimatı