Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırıda üçüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?

Afrin’e saldırıda üçüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısı üçüncü günde. ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekat ilk gün hava bombardımanı ile başlamış, dün ise TSK ve bağlı birliklerin kara saldırısı başlattığı duyurulmuştu. Afrin’e hava ve kara saldırısı bugün de devam ediyor. Afrin’e saldırıyı ve ilgili gelişmeleri anbean canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


23.30 | TSK 1 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afrin harekatına ilişkin yaptığı açıklamada 1 askerin çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yaşamını yitiren askerin cenazesi Kilis’ten Antep’teki Adli Tıp Kurumu’na getirildi.


23.10 | Afrin vesilesiyle toplanan BMGK sonrası Afrin soruları ‘geçiştirildi’

BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın çağrısının ardından Afrin gündemiyle toplandı.

Ancak Afrin gündemiyle yapılan toplantının ardından konuşan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, gazetecilerin Afrin hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric ise ‘endişesini’ dile getirip, ‘Afrin halkına insani yardım götürüleceğini’ açıkladı.


22.10 | Kuzey Suriye’den Soçi kararı

Demokratik Toplum Hareketi (TEVDEM) Eş Başkanı Aldar Xelil’den Rusya’nın 29-30 Ocak’ta Soçi’de düzenleyeceği kongreye ilişkin açıklama geldi.

Xelil, Reuters’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın Türkiye’nin Afrin harekatındaki ‘işbirliği’ gerekçesiyle konferansın ‘anlamsız’ kaldığını belirterek,  kongreye gitmeyeceklerinin sinyalini verdi.


21.30 | Almanya Sol Parti’den Afrin tepkisi: Rusya ve NATO Kürtlere ihanet ediyor

Partisinin haftalık basın toplantısında konuşan Sol Parti (Die Linke) Eş Başkanı Katja Kipping, Cumhurbaşkanı “Erdoğan’ın birliklerinin Kürtlerin yerleşim yeri Afrin’e saldırdığını” söyledi ve operasyonu “utanç” olarak nitelendirdi.

Kipping ayrıca “Rusya ve NATO’nun Kürtlere ihanet etmesi bir utançtır. Evet, Rusya ve NATO Kürtlere ihanet ediyor” sözleriyle Rusya’nın Türkiye’nin operasyonu için hava sahasını açmasına dikkat çekti.


20.13 | Hükümet Sözcüsü: Rusya’ya verilen bir söz yok

Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Afrin’e dönük hareketin tercih değil zorunluluk olduğunu savundu. Harekatın sınırları noktasında Rusya’ya “söz verildiğine” dair iddialara ilişkin ise Bozdağ, “Rusya ya da başka bir ülkeye verdiğimi söz yoktur” yanıtını verdi.


19.31 | Afrin gündemli BMGK toplantısı başladı

Fransa’nın, Türkiye’nin Afrin’e saldırısı üzerine acil toplantı çağrısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Doğu Ghouta ve İdlib’de gözlerinin önünde kabul edilemez bir trajedi yaşandığını belirterek, Afrin de dahil olmak üzere yaşanan son gelişmelerdeki insani boyutun ele alınacağını söyledi.


19.24 | BM Temsilcisi’ne Afrin dosyası

Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi yetkilileri, BM Suriye Masası Temsilcisi Matthias Benkhe’ye, TSK’nin Afrin’e hava ve karadan düzenlediği saldırılar sonucu yaşanan sivil ölümleri hakkında hazırladıkları bir dosyayı sundu.

Dosyada Türkiye’nin askeri operasyonları derhal sonlandırması ve yaşanan ölümlere ilişkin harekete geçilmesini istendi.

Matthias Benke ise konuyla yakından ilgilendiklerini ve söz konusu belgeleri gerekli birimlere göndereceklerini söyledi. Yaşananların kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Benkhe, BM Güvenlik Konseyi’nin konuyla ilgili yapacağı toplantıyı hatırlattı.


18.38 | AB: Çok endişeliyiz

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Afrin’e yönelik operasyonun Suriye’ye ilişkin görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesine ciddi zarar verebileceğinden endişelendiğini belirtti:

“Çok endişeliyim. Bir tarafta insani durum var. İnsani yardımların ulaşacağını ve sivil halkın sahadaki askeri faaliyetlerden etkilenmemesini garanti altına almalıyız. Strateji bakımından askeri faaliyetlerin IŞİD’e odaklandığından emin olmalıyız. Beni endişelendiren bir diğer konu da Suriye’de diğer taraflarca yapılan askeri faaliyetlerin Cenevre’deki görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesine ciddi zarar verebilecek olması.”


18.34 | Afrin’de çıkan çatışmada gazeteci Şaxo yaralandı

Afrin’in Raco bölgesinde gelişmeleri takip etmek için bulunan Ronahi TV muhabiri Zekeriya Şexo, çıkan çatışma esnasında yaralandı. Şexo’nun karnına kurşun isabet ettiği ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi.


17.58 | Kırıkhan’a havan topu atıldı

Hatay’ın Suriye sınırındaki Kırıkhan ilçesi Karetepe Mahallesi’nde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerinin çadırlarının bulunduğu bölgeye havan mermisi atıldı. DHA’nın haberine göre havan topunun düşmesi sonucu ÖSO üyesi olduğu belirtilen 2 kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı.

Son iki günde Hatay’a çok sayıda havan topu atılırken şu ana dek biri sivil üç kişi hayatını kaybetti, 50’nin üzerinde kişi de yaralandı.

Türkiye’deki ajanslar havan mermilerinin Afrin’den YPG tarafından atıldığını iddia ederken, YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) ise “Saldırılarla hiçbir alakamız yok” açıklaması yapılmıştı.


17:16 | NATO’dan Afrin açıklaması

Sputnik’e konuşan bir NATO yetkilisi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu ile ilgili NATO’ya bilgi verdiğini aktardı.

NATO yetkilisi ayrıca “Tüm ülkelerin öz savunma hakkı var ancak bunun orantılı ve itidalli biçimde yapılması önemli” ifadelerini kullandı.


16:20 | ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Kaygılıyız

Reuters’ın haberine göre Londra’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyondan dolayı kaygılı olduklarını söyledi.

Tillerson, “Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmek istediklerini” de sözlerini ekledi.


16:10 | HDP’den CHP’ye Afrin eleştirisi: İkinci Yenikapı hayal kırıklığı yaşayacaksınız

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, hükümete ‘operasyon desteği’ veren CHP’yi eleştirdi.

“Ne zaman Suriye Kürtlerinden Türkiye’ye yönelik bir saldırı oldu da siz vatan savunması yapıyorsunuz. Ortada vatan savunması falan yok” diyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Muhalif görünümlü iktidar yedeği partiler savaş çığırtkanlığı yaparak iktidarın yanında. Onlar şimdi bu saatlerde AKP Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım ile görüşüyor. İkinci Yenikapı hayal kırıklığı yaşayacaksın ey Kılıçdaroğlu. Bugünkü ziyaretin sana yol, su olarak geri dönecek. Çünkü sen barış için orada değilsin, insanların ekmeği, işi için orada değilsin; savaş için oradasın. İkinci Yenikapı hayal kırıklığı yaşayacaksın ama çok geç olacak.

“İç siyaseti rahatlatmak üzere yürütülen bir saldırı var ama CHP düştü. Afrin’den önce CHP düştü. Gitsin kendisine oy veren Kürtlere, Alevilere anlatsın. İzah edebilecek mi bu politikayı.”


16:05 | CHP Genel Başkan Yardımcısı: İktidar-muhalefet ayrımı kalktı

Afrin’e yönelik başlatılan operasyona ‘tam destek’ veren CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Bu noktada iktidar ile muhalefet arasındaki ayrım kalkıyor, ülkenin çıkarları ön plana çıkıyor” dedi ve diplomatik faaliyetlerin güçlendirilmesi gerektiğini de söyledi.


16:00 | DSG: Afrin’de direneceğiz ve kazanacağız

Suriye’de, IŞİD’e karşı mücadelede ABD liderliğindeki Koalisyon ile birlikte hareket eden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, ‘koalisyon güçleriyle oluşturulacak sınır güvenliğinin bahane edilerek’ Afrin’e saldırıldığı kaydedilirken, “Bu bahane hiçbir şekilde kabul edilemez” denildi ve saldırının “IŞİD’e destek” olduğu savunuldu.

Rusya’ya, saldırıya ‘yeşil ışık’ yaktığı için tepki gösteren DSG, “Rusya ahlaki ilkeleri bir yana bırakarak, Türk devletine saldırı için yeşil ışık yaktı. Saldırıların gerçekleştirildiği bölge, Rusya’nın gözetimindeki bölgedir. Rusya’nın izni olmadan bu hava sahasında tek bir uçuş dahi gerçekleştirilemez” dedi ve ‘tavrını netleştirme’ çağrısı yaptı.

Uluslararası Koalisyon’a da seslenen DSG, ‘sorumluluklarını yerine getirme’ çağrısı yaptı.

“Sonuna kadar direneceğiz” denilen açıklamada, ‘Kobani zaferi’ hatırlatılarak, “Afrin’de de zafer kazanacağız. En büyük başarımız Afrin’de olacaktır” diye belirtildi.

15:13 | Yıldırım-Kılıçdaroğlu görüşmesi sonrası ortak açıklama

Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen görüşme sona erdi.50 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Yıldırım, Afrin operasyonunda şu ana kadar asker kayıpları olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu ise, “Operasyon kaçınılmazdı. Allah ordumuza yardımcı olsun” ifadelerini kullandı.


14:55 | Erdoğan: Rusya’yla mutabakatımız var, birilerinden icazet alma gibi bir derdimiz yok

Ankara Sanayi Odası Ödül Töreni’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

“Ruslar ile konuştuk, mutabakatımız var” diyen Erdoğan, Afrin’e başlatılan harekat için “süre ve kapsamın sınırlarının belirlenmesi” çağrısı yapan ABD’ye ise “Birilerinden icazet alma gibi bir derdimiz de yok” yanıtını verdi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bizim Kürt vatandaşlarımızla bir sorunumuz yok. Olay Kürt koridoru meselesi değil, terör koridorunu yok etme meselesidir.

“Hatay’da oradaki enerji santralinin olduğu yere atılan havanla bir şehidimiz var. Bu mücadelede şehit ve gazilerimiz olacak, bu karşılıksız kalmayacak.

“Afrin’den geri adım atmak yok, bunu Ruslar ile konuştuk. Mutabakatımız var. Diğer koalisyon güçleri ve ABD ile de konuştuk.

“Şu ana kadar ‘ABD’den) bu dürüstlüğü göremedik. Biz de Rusya ile yaptığımız görüşme çerçevesinde devam ediyoruz. Afrin’de Mehmetçiğimiz görevine devam ediyor.

“Ülkemizin hiç kimsenin bir karış toprağında gözü yoktur. Türkiye’nin bu operasyonlardaki temel amacı, millî güvenliğin yanında, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile Suriye halkının can ve mal emniyetine de katkıda bulunmaktır.

“Böyle bir savaş matematik bir olay değil ki. Ne zaman işimiz biter, çekilmesini biliriz. Orada durmak gibi bir derdimiz yok. Birilerinden icazet alma gibi bir derdimiz de yok. “


14:50 | İngiltere’den Türkiye’nin Afrin operasyonuna destek

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Afrin’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Türkiye sınırlarını güvenli tutmak istemekte haklı” ifadesini kullandı.

Johnson, “Şiddeti azaltma ve en önemli göreve odaklanmaya devam etme hedefini paylaşıyoruz. O da Suriye’de Esad rejiminin sonunu getirecek siyasi süreçtir” dedi.


14:35 | Euro tüm zamanların rekorunu kırdı

Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatının etkisiyle dolar 3.85 seviyesine yükseldi, euro ise 4.7262 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolar yükseldi, euro tüm zamanların rekorunu kırdı


14:34 | Almanya’dan BMGK’ye Afrin çağrısı: Sorumlu bir tavır alın

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Maria Adebahr, “BMGK üyelerinin sorumlu bir tavır almasını ve Suriye’de siyasi yolla çözülmesi gereken krizdeki gerginliğin tırmandırılmaması için düşüncesizce atılacak adımlardan kaçınılması çağrısı yapmasını umuyoruz” dedi.


14:23 | AA: TSK Azez’den operasyon başlattı, ANHA: Şera ilçesi havadan bombalanıyor

Anadolu Ajansı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e kentin doğusundaki Azez’den operasyon başlattığını duyurdu.

ANHA da Türk savaş uçaklarının Afrin’de Şera ilçesine bağlı Dikmedaş ve Qestel Cindo köylerini bombaladığını, çatışmaların Raco ve Bilbile ilçelerinde yoğunlaşırken Roca’da iki tankın imha edildiğini bildirdi.


13:19 | HDP’li Paylan’dan Portakal’a: ‘The Post’u izleyelim, biletler benden

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Savaşa hayır” diyenler ile ‘aynı fikirde olmadığını’ söyleyerek Afrin’e operasyonu savunan Fox Tv haber spikeri Fatih Portakal’a seslendi.

‘Gazeteciliği hatırlaması için’ Portakal’ı Steven Spielberg imzalı The Post’u izlemeye davet eden Paylan, “Biletler benden” dedi:

The Post: Gazetecilik ne işe yarar? – Emre Tansu Keten


13:10 | Rusya yine ABD’yi suçladı, Türkiye’ye seslendi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna ilişkin olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunduklarını belirtti.

Lavrov ayrıca, ABD’yi, Kürtleri Şam ile diyalog kurmamak konusunda ikna etmeye çalışmakla ve Kürtler arasında ayrılıkçı duyguları teşvik etmekle itham etti.

Kürtlerin, Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edilenler listesine alındığını açıklayan Lavrov, ABD’nin Suriye’nin Türkiye sınırındaki bölgelerini ele geçirme politikasını sürdüğünü savunarak, “ABD’nin bu ülkedeki eylemleri ya buradaki durumu anlamadığını ya da bilinçli bir provokasyon yürüttüğünü gösteriyor” dedi.

Gazetecilere konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu oldukça dikkatli bir şekilde takip ettiklerini belirterek, Türkiye ve Suriye’deki liderlerle iletişim halinde olduklarını söyledi.


12:45 | Erdoğan’ın hedef aldığı Kıbrıs’taki Afrika gazetesi: Onlar için ‘fetih’, benim için ‘işgal’dir

Türkiye’nin Afrin’e saldırısını 21 Ocak’ta, “Türkiye’den bir işgal harekatı daha” başlığı ile manşetine taşıyan ve bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef aldığı Afrika Gazetesi’nden açıklama geldi.

Kıbrıs’ta yayın yapan gazetenin Lefkoşa’daki bürosu bugün saldırıya uğrarken, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, Mezopotamya Ajansı’na konuştu:

“Aslında bizim gazetemizin manşetinde hiçbir hata yok. Hakaret de yok. Suriye’deki harekatın bir işgal harekatı olduğunu yine kendileri açıkça ele veriyorlar. Ne yapıyorlar? Camilerden Fetih Suresi okuyorlar. Yani biz bu manşeti ‘Bir işgal harekatı daha’ şeklinde değil de ‘Bir Fetih harekatı daha’ diye atmış olsaydık ne olacaktı? İkisi de aynı kapıya çıkar. Fethetmek ne demek? İşgal etmek, gidip bir yeri zapt etmek demek. Yine kendileri bunu söylüyorlar.

“Afrin harekatı tamamen haksız ve saldırgan bir harekattır. Afrin’in Türkiye’yi tehdit eden bir yanı yok ki. Neden şimdi? Afrin Suriye’de barışın 7 yıldır sürdürülebildiği ender yerlerden biri. İşte bu yüzden onlar için ‘fetih’, benim için ‘işgal’dir. Aynı kapıya çıkıyor.

“O giden askerlerde ne yazık ki ne yaptıklarını bilmiyorlar. Evet. Bu bir işgal harekatıdır. Aynı 1974 yılında Kıbrıs’ta yaptıkları gibi.”


12:35 | YPG’den Rusya açıklaması

Suriye’den yayın yayan ANHA’ya konuşan YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, askerilerini Afrin’den çeken Rusya’nın tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Durumu en fazla açıklığa kavuşturulması gerekenin Rusya olduğunu söyleyen YPG komutanı, “Rusya’nın Türkiye ile tam ittifak halinde kendilerine karşı savaş cephesinde yer aldığını” söyledi.

“Rusya anlaşmaları yok sayarak bize ihanet etti” diyen YPG komutanı, Moskova’ya şöyle seslendi: “Unutmasınlar, gücümüzü halkımızdan alıyoruz.”

Sipan Hemo ayrıca Kilis ve Hatay’a düşen roketlerin YPG tarafından atıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da söyleyerek, “Birliklerimiz hiçbir şekilde ne Kilis’i ne de bir başka kenti hedeflememişlerdir” dedi.


12:10 | CHP’li başkan: Halkların yaşamına saygı duyulmalı

Malatya’da, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyon için “Halkların yaşamına saygı duyulmalı ve siviller hedef gösterilmemeli” dedi:

“Her halkın kendi kaderini belirleme ve tayin etme hakkı vardır. İnsanların birlikte yaşama istediğine zarar verecek tüm davranışlardan ve kararlardan bir an önce vazgeçilmeli. Halkların yaşamına saygı duyulmalı ve siviller hedef gösterilmemeli. Yaşanan olaydan derin üzüntümü belirtmek istiyor ve yeni kayıpların yaşanmaması için duyarlılık çağrısında bulunmak istiyorum.”


11:55 | Fransa’da yaşayan bir Afrinli: Orada hepimiz aile gibiyiz, Afrin’i koruyun

L’humanité gazetesine konuşan Fransa’da yaşayan Afrinli bir kadın, Türkiye’nin kente yönelik saldırısına dikkat çektiği mesajında, “Afrin’de hepimiz bir aile gibiyiz” dedi.

Afrin için uluslararası topluma çağrıda bulunan Hesso Rulat isimli kadının mesajı şöyle:

“Afrin’den Suriyeli bir Kürdüm. 2 yıldır buradayım (Fransa). Fakat ailem orada, Afrin’de yaşıyor. Dağımız, deremiz boldur. Çok güzeldir. Afrin’de yaşayanlar olarak hepimiz Kürdüz, Araplar da var. Ama hepimiz bir aile gibiyiz. Biz kadınlar, erkekler nasıl çalışıyorsa öyle çalışıyoruz. Afrin’i koruyan kadınlardır. Babamı aradım, oranın karışık olduğunu söyledi, çok konuşamadı. Üç-dört dakika konuşabildi, yalnızca şeyi söylemek için… şeyi… Afrin üzerinde dolanan uçaklardan korktuklarını söyledi.”

Mesajında kentteki can kayıplarına ve yaralanmalara da dikkat çeken Afrinli Hesso Rulat, Fransa ve uluslararası kamuoyuna çağrı yaparak, “Afrin’i koruyun” dedi.


11:25 | Salih Müslim: Saldırıya karşı kendimizi korumaktan başka yolumuz yok

Eski Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı, şimdi ise Tev-Dem Dış İlişkiler Komite üyesi olan Salih Müslim, Türkiye’nin Afrin’e dönük başlattığı askeri operasyona dair yaptığı açıklamada, “zaferin Kürtlerin olacağını” söyledi.

Sputnik’in RİA Novosti’ye dayandırdığı habere göre Müslim, “Elbette sonuna kadar mücadele edeceğiz. Halkımızın kazanacağından eminiz. Bu korkunç saldırıya karşı koymak ve kendimizi korumaktan başka yolumuz yok” ifadelerini kullandı.


10:48 | AKP’li Miroğlu: Türkiye Kürtlerin statü elde etmesine karşı değil

AKP Mardin Milletvekilli Orhan Miroğlu, Türkiye’nin Afrin’e saldırısı sürerken “Türkiye, Kürtlerin statü elde etmesine hiçbir zaman karşı olmadı” dedi.

“AKP içindeki Kürtlerin Afrin’e operasyondan rahatsız olmadığını” söyleyen Miroğlu, “AK Parti içindeki Kürtler eğer rahatsız olsaydı bunu hissederdik. Birileri çıkar itiraz ederdi ya da birtakım aydınlar çıkar görüş belirtirdi”  diye konuştu.


10:37 | Şimşek: Operasyonun ekonomiye etkisi oldukça sınırlı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyonun dar kapsamlı olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Operasyonun ekonomiye etkisi oldukça sınırlı” diye konuştu.


09:53 | Ortadoğu uzmanı Doç. Dr. Güneş: Afrin Azez’e benzemiyor, denklemi sahadaki olaylar belirler

Afrin’e saldırıyı değerlendiren Ortadoğu uzmanı Doç. Dr. Hakan Güneş, “ABD’den sonra bu kararı bir Rusya kararı olarak okumak lazım. Ancak Türkiye taraftar bulmakta çok zorlanacağı bir halkın sahasına giriyor” dedi ve denklemi sahadaki olayların belirleyeceğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Güneş’in değerlendirmesi şöyle:

“Afrin, Azez düzlüklerine benzemiyor. Türkiye burada taraftar bulmakta çok zorlanacağı bir halkın sahasına giriyor. Bunun Türkiye içindeki Kürtler başta olmak üzere Türkiye insanlarına çok negatif mesajlar olarak yansıma ihtimali var. Bununla ilgili elbette hükümetin bir hazırlık yaptığını düşünebiliriz ama sonuç olarak gerçekliktir. Savaşta kadınlar, çocuklar, insanlar ölmeye başladığında mutlaka bir tepki olacaktır.

“Bazı ülkeler bazı tercihler yapmış durumda. Hem ABD’nin hem Rusya’nın tuhaf bir şekilde örtüştüğünü görüyoruz. Ama denklemi her zaman sahadaki olaylar belirler. Bu çok önemli. Nasıl Kobani’de ne olacağını Kobani’deki gelişmeler belirledi, Afrin’de ne olacağını da Moskava ve Washington’daki mülahazalar ve dışişleri bakanlarının sözcüleri değil, orada olanlar belirleyecek.


09:12 | ABD Savunma Bakanı: Türkiye hava saldırısı konusunda bizi uyardı

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyon ve Ankara’nın tutumuna ilişkin, “Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar” dedi.

Mattis, operasyon nedeniyle bölgede bulunan ABD askerlerinin risk altında olmadığını belirtti.


09:00 | Eski Genelkurmay Başkanı: ‘Zeytindalı’ Fırat Kalkanı’ndan çok daha zor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonun ‘zorluklarına’ dikkat çekti.

Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuşan eski Genelkurmay Başkanı, operasyonun 71 askerin hayatını kaybettiği ‘Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan çok daha zor olduğunu belirterek, zorlukları şöyle sıraladı:

  • Coğrafya zor, özellikle batısı Kürt Dağları olarak geçer.
  • Afrin’de YPG ile ilk defa direk çatışmaya giriliyor.
  • YPG burada kendi topraklarının sahibi, bir bölgeyi kontrol ediyor, idari yapısı var, silahlı gücü var.
  • YPG’nin gücüne 50 bin diyen var. ABD’nin açıklamasına göre en az 30 bin olduğu görülüyor. Sorun burada.

08:50 | BMGK Afrin gündemiyle toplanıyor

Fransa’nın, Türkiye’nin Afrin’e saldırısı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) acil toplantı çağrısı karşılık bulmuştu. BM Güvenlik Konseyi oturumunun bugün TSİ 18.00’da başlaması planlanıyor.

Fransa’nın talebi kabul edildi: BM Güvenlik Konseyi Afrin için toplanıyor




Önceki Haber
Ankara’da ‘Afrin’ gözaltıları: HDP’liler, gazeteciler ve hak savunucularının evlerine polis baskını
Sonraki Haber
ABD heyeti Ankara’da: Gündem Afrin