Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırılarda 12. gün

Afrin’e saldırılarda 12. gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Suriye’ye 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ 12 gündür devam ediyor. Afrin’i hedef alan harekâta dair gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


18:45 | ‘Afrin’in merkezi bombalandı, en az 10 sivil yaralandı’

YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözcüsü Rezan Hiddo, Türk Silahlı Kuvvetleri ve bağlı birliklerin Afrin merkezinin bombaladığını öne sürdü.

Sputnik’e konuşan Hiddo, “Türk ordusu ve Ankara’nın müttefiki olan gruplar Afrin’in merkezindeki Eşrefiye Mahallesi’ni bombaladı. En az 10 sivil yaralandı. Yaralıların kimlikleri belirlendi” dedi.

Afrin’de bulunan gazeteci Fatma Koçak da Eşrefiye Mahallesi’nden ikisi çocuk, ikisi kadın olmak sivil yaralıların hastaneye getirildiğini belirtmişti.


17:55 | CHP’den iktidara ‘savaş edebiyatı’ eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, iktidara ‘Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili beyanlarında “savaş edebiyatı” yaptıkları eleştirisini yöneltti. Tezcan, şunları söyledi:

“Haklı, meşru, gerekli bir harekatı savaş edebiyatına dönüştürürseniz, kirletirsiniz. Sizin çirkin siyaset diliniz, ordumuzun haysiyetli durumuna ne yazık ki gölge düşürmektedir.

“Madem bu işi bu kadar kavga ve çatışma üslubuyla, bütün toplumu militarize edecek bir şekilde yürütmeyi hedefliyorsunuz, niye barışı ifade eden bir isim koydunuz bu harekata? O zaman çıkın ‘huruç harekatı’ deyin.”


17:00 | Af Örgütü: Afrin Harekâtı, bölgedeki gazetecilik üzerindeki baskıyı artırdı

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü’nün Britanya Direktörü Kate Allen, Türkiye’nin Afrin’e yönelik yürüttüğü ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın, bölgedeki gazetecilik faaliyetleri üzerinde baskıyı giderek artırdığını ve ülke çapında yeni bir “baskıcı” dönemin baş gösterdiğini savunuyor.

BBC Türkçe’nin Guardian gazetesinden aktardığı yazıda Allen, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonun başlangıcından bu yana, bir haftada aralarında gazetecilerin de olduğu yüzlerce kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını hatırlatıyor.

Gözaltına alınanlara “örgüt propagandası yapmak” suçlaması yöneltiliyor.

Af Örgütü Direktörü Allen, bu gözaltıları “Türkiye’nin yeni normali” olarak nitelendiriyor ve yaşananları “(gerçek ya da öyle olduğu düşünülen) siyasi muhaliflere karşı fırsatçı bir tepki” olarak yorumluyor.


16:37 | Ellerinde zeytin dalları ile yürüdüler: Kuzey Suriyeliler Afrin’e operasyonu protesto etti

Minbic, Rakka ve Kobani’nin de aralarında olduğu kentlerden yola çıkan binlerce kişi Afrin’e operasyona karşı bir araya geldi.

Farklı kent ve kasabalardan yola çıkan protestocular, Kobani’ye bağlı Sirin dörtyolunda bir araya geldikten sonra Fırat Nehri’nin kenarındaki Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmadan önceki adresi olan Karakozak’a doğru yürüdü.

Yürüyüşe, Kuzey Suriye’deki tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ellerindeki zeytin dallarıyla katıldı.


16:14 | Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la görüştü.

İki bakan son olarak Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun üçüncü günü görüşmüş, görüşmede Tillerson’un Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında bir “güvenlik bölgesi” oluşturma ihtiyacı olabileceğini söylediği belirtilmişti.

Fakat Tillerson daha sonra yaptığı açıklamada böyle bir öneride bulunmadığını açıklamıştı. Tillerson, “Mümkün olan bir dizi seçeneği tartıştık. Ancak bir şey önermedik” demişti.

İki ülke arasında Minbiç üzerindeki anlaşmazlık ise sürüyor.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin Minbiç’te kalacaklarını belirterek, “Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz” demişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Ryan Dillon da son yaptığı açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demiş ve koalisyon güçlerinin Minbiç’te kalacağını söylemişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini ifade ederken, uzmanların bu bölgede çatışma yaşanabileceğine ilişkin uyarıları bulunuyor.


16:00 | Rusya’dan Afrin’deki sivil ölümlümlerine ilişkin açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin Afrin’de düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’nın 10 günlük bölümünde sivillerin de yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Suriye’nin kuzeyindeki durumun ciddi bir kaygı yarattığını” belirten Zaharova, “Moskova, Türkiye’nin Afrin’deki harekatı kapsamında tarafları itidale çağırıyor” diye konuştu.


15:08 | Afrin’deki doktorlardan ‘acil tıbbi destek’ çağrısı

Afrin’de bulunan gazeteci Fatma Koçak, Avrin Hastanesi Başhekimi Doktor Ciwan Mihemmed ve hastanedeki yaralı sivillerle görüştü.

“Hastanenin bütün odaları dolu ve her odada kadın çocuk ve yaşlılar tedavi görüyor” diyerek izlenimlerini aktaran Koçak’a konuşan hastane yetkilileri bombardımanlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, hala enkazların altında sivillerin olduğunu belirtirken, ilaç ve tıbbi malzeme yardımı için uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı.


13:54 | Başbakan Yıldırım’dan Macron’a tepki

Başbakan Binali Yıldırım, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna dönük yaptığı “Bu bir ‘işgal operasyonu’ olmamalı” uyarısına cevap veren Yıldırım, “Temelden sakat bir düşüncedir. Katiyen Türkiye’nin bir işgal mantığı içerisinde hareket etmediğini tüm dünya biliyor, bilmelidir” dedi.

Yıldırım, Hatay’a atılan roketlerin Türkiye sınırları içerisinden atıldığına yönelik iddialar için ise “Türkiye’nin içerisinde, Türkiye’deki vatandaşlara roket saldırısı akla ziyan, deli saçması düşüncelerdir. Buna kargalar bile güler” ifadelerini kullandı.

Yıldırım operasyon sırasında yaşanan sivil ölümlerine ilişkin haberleri de reddederek şunları söyledi:

Terör örgütü orada burada sivillere zarar veriliyor diye kara propaganda yapılıyor. Asıl zarar gören sivil vatandaşlarımız. Daha bugün Hatay’da gerçekleşen roketli saldırıda 17 yaşındaki Fatma Avlar isimli vatandaşımız zarar görmüştür. Göründüğü gibi zarar gören siviller bölgedekiler değil Türkiye’deki vatandaşlarımızdır. Bu operasyonun ne kadar haklı temellere dayandığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.


12:51 | Macron’dan Türkiye’ye Afrin uyarısı: İşgal operasyonu olmamalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bu bir ‘işgal operasyonu’ olmamalı” uyarısında bulunan Macron, Türkiye’nin bununla ilgili “Avrupalı müttefikleriyle koordinasyon içinde olması gerektiğini” söyledi.


12:50 | Darmık Dağı bombalanıyor, Bilbile ilçesinde şiddetli çatışmalar var

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’e yönelik saldırıları sürerken, Kilis-Hatay sınırı yakınlarındaki Darmık Dağı (Kürtçe adı ile Şêxurzê Dağı) ve çevresinin hedef alındığı belirtiliyor.

Sabah saatlerinde obüsler ile yapılan bombardımanın ardından bölge savaş uçaklarıyla vurulmaya başlandı.

Yerel kaynaklar da Afrin’in Bilbile ilçesi ile Darmık Dağı’na saldırı düzenlendiğini, bölgenin savaş uçakları ve tanklarla bombalandığını ve şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Bombardımanın ardından TSK ve ÖSO güçlerinin, kara harekatına başlaması bekleniyor.


10:42 | Irak Kürdistan Parlamentosu’nda Afrin toplantısı: Türkiye’ye kınama, BM’ye çağrı

Afrin gündemiyle toplanan Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonu kınarken, BM ve uluslararası toplumdan operasyona karşı acil tavır talebinde bulundu.

Rudaw’ın haberine göre parlamento Türkiye’yi “uluslararası hukuk ve komşuluk haklarına saygı duymaya” davet etti.


10:39 | Reyhanlı’ya iki roket atıldı: Bir çocuk yaşamını yitirdi

Fotoğraf: Hürriyet

Afrin’e operasyonun başlatıldığı 20 Ocak’tan bu yana roketlerin hedefinde olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesine yine roketler atıldı.

Atılan roket Gültepe Mahallesi’ndeki 3 katlı bir evin bahçe duvarına isabet etti. Kısa süre sonra aynı mahallede başka bir eve de roket düştü.

Atılan ilk roketten ötürü 17 yaşındaki Fatma Avlar hayatını kaybetti, bir kadın da yaralandı.

Aynı mahalledeki yan sokağa düşen ikinci roket ise bir evin bahçe duvarına isabet etti. Maddi hasarın meydana geldiği patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

Bölgeye çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi gitti.


09:45 | Kürt Kızılayı: 65 sivil yaşamını yitirdi, 163 sivil yaralandı

‘Kürt Kızılayı’ Heyva Sor a Kurdistan, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin bir rapor hazırladı.

İlk 10 günlük çatışmaların bilançosuna yer verilen Kızılay’ın raporuna göre 20 Ocak’ta başlatılan hava saldırılarında, 29 Ocak’a kadar en az 65 sivil yaşamını yitirdi. Rapordan öne çıkan kısımlar şöyle:

  • 20-25 Ocak tarihleri arasında 200 kadar sivil ve askeri hedef bombalandı.
  • 20’si çocuk 12’si kadın toplam 65 sivil hayatını kaybetti, 62’si kadın ve çocuk 163 sivil yaralandı.
  • Henüz cenazelerine veya sağ oldukları halde kendilerine ulaşılamayan siviller var.
  • 5 bini aşkın sivil evlerini terk ederek Afrin’deki diğer yerleşim yerlerine sığındı.
  • Kentteki mültecilerin de aralarında olduğu 25 bini aşkın kişi düzenli olarak yerlerini değiştirmek zorunda kalıyor
  • Siviller için ciddi insani ve tıbbi yardım ihtiyacı var.

9:37 | BM: Sivil ölümlerine ilişkin haberler alıyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller, Türkiye’ nin Afrin’e operasyonundan dolayı bölgeden sivil ölümleri ve yaralanmaları ile ilgili haberler aldıklarını söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Mueller, “Siviller arasında ölü ve yaralılara ilişkin haberler alıyoruz. Yaklaşık 15 bin kişinin evlerini terk ederek bu bölge içinde başka bir yere geçtiği, yaklaşık bin kişinin Halep’e hareket ettiği bilgisi var” dedi.


9:29 | Pentagon’dan ‘sınır gücü’ açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Adrian Galloway, ‘Türkiye sınırında çoğu YPG’lilerden oluşan 30 bin kişilik sınır gücü kurma kararının Türkiye’den tepki gösterilmesine’ ilişkin soruya, “IŞİD’le mücadele evrildikçe, örgütün Suriye ve Irak’ta yeniden ortaya çıkmasına mani olmak için yeni yollar aramamız doğal. Bu güç tamamen iç istikrar amacı taşıyor. Amaç kaçan IŞİD’lilerin Suriye dışına çıkmasına engel olmak” ifadeleriyle yanıt verdi.

Habertürk’ten Nalan Koçak’ın “Türk ve Amerikan güçleri Minbiç’te karşı karşıya gelebilir mi?” sorusuna da yanıt veren Galloway, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının göz önüne alındığını belirterek, “Bu sorun ancak karşılıklı iş birliğiyle çözülebilir. NATO müttefikimizin yanındayız, Türk yetkililerle çözüm müzakerelerimizi sürdüreceğiz” dedi.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN, 10. GÜN, 11. GÜN




Önceki Haber
3 ay tutuklu kalmıştı: Prof. Dr. İştar Gözaydın beraat etti
Sonraki Haber
DTK Eş Başkanı Leyla Güven tutuklandı