Ana SayfaDünyaAfrinliler: Erdoğan barış istemediğini kanıtladı; işgale izin vermeyeceğiz

Afrinliler: Erdoğan barış istemediğini kanıtladı; işgale izin vermeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyona başlamasının ardından AFP’ye konuşan bölgedeki siviller, harekata ‘Zeytin Dalı’ adı verilmesini “Erdoğan barış veya güvenlik istemediğini kanıtladı” diyerek yorumladı ve yapılan saldırıya tepki gösterdi. Afrin Kantonu Eş Başkanı da “Suriye topraklarında bir Türk işgaline izin vermeyeceğiz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Afrin’e operasyonun fiilen başladığını” söylemesinin ardından dün akşam (20 Ocak) saatlerinde kente yönelik hava saldırısı başlatıldı.

Saldırıdan kısa bir süre sonra ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) harekatın adının ‘Zeytin Dalı’ olduğunu duyurdu.


Türkiye Afrin’e hava saldırısı başlattı


TSK’ye bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda biri çocuk olmak üzere 7 sivil ile 3 YPG-YPJ’li yaşamını yitirirken, 10’un üzerinde sivil de yaralandı.

AFP’nin İngilizce sitesinde yayınlanan habere göre, Afrin’den bir muhabir Türkiye’nin saldırısının ardından yereldeki sivillerle görüşerek Afrinlilerin tepki, endişe ve direniş kararlarını aktardı.

‘Afrin zeytinlerin ve barışın kentidir’

Habere göre Afrin’de iletişim mühendisi olan 22 yaşındaki Jamil, Türkiye’nin saldırısına “Zeytin Dalı” diye isim taktığına inanamadığını belirterek “Erdoğan özellikle ‘Zeytin Dalı Operasyonu’ dedi çünkü Afrin zeytinlerin ve barışın kentidir. Ama bu adı takarak bize barış veya güvenlik istemediğini kanıtladı” dedi.

Afrin’deki gerçek isminin kullanılmasını istemeyen bir ev emekçisi olan Nisrin, “Dört yaşındaki oğlum her uçak sesi duyduğunda korkuyor. Ne suç işledi de terörle yaşamak zorunda kalıyor? Bu çocuk daha hayattan hiçbir şey görmedi” dedi.

Bombardırman başladığında Kürt yetkililerin verdiği talimatları izleyerek akrabalarıyla binanın alt katına sığındıklarını belirten Nisrin, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak için bodrumlarımızı hazırlamıştık ve bu savaşı taşıyamayacak çocuklar ve yaşlılar için süt ve ilaç gibi temel ihtiyaçları da stoklamıştık” diye ekledi.

‘Çocuklar korkuyor’

40’larında bir öğretmen olan Randa Mustafa da “Türk savaş uçaklarının Afrin üzerinden uçtuğu ve sivilleri bombaladığı anların ardından neler hissettiğimi bilmiyorum. Çocuklar korkuyor. Erkeklerimiz, kadınlarımız ve gençlerimiz barışçıldır. Ne suç işlediler?” diyerek, Türkiye’yi Suriyeliler arasında anlaşmazlık çıkarmaya çalışmakla ve Afrin halkına karşı “psikolojik savaş” yürütmekle suçladı.

‘Türk işgaline izin vermeyeceğiz’

Afrin Kantonu Eş Başkanı Heve Mustafa ise “Acil durumlarda bombalara karşı barınaklar ve tüneller kazmak da dahil olmak üzere sivilleri korumak için adımlar attık. En büyük korkumuz Suriye’deki terörizmle mücadele etmek ve Suriye sorununa çözüm bulmak için burada olduklarını iddia eden uluslararası güçlerin burayı görmezden gelmeleri” dedi.

Mustafa, sözlerine şunları ekledi:

Özerk yönetimin tek seçeneği direnmektir. Başka bir şey değil. Suriye topraklarında bir Türk işgaline izin vermeyeceğiz.


Karınca Dış Haberler

HDP: Adı ‘Zeytin Dalı’ konulsa da bu tıpkı Halepçe’de Enfal Suresi’nin kullanılması gibi

Türkiye’den Afrin’e saldırı: Ne oldu, kim ne dedi?




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'na Almanya'da Afrin protestosu
Sonraki Haber
Murat Saat'in yaşamını yitirmeden önce yazdığı öykü kitabı 'Ters Kule' yayınlandı