Ana SayfaGüncel‘AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor?’

‘AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor?’

HABER MERKEZİ – Silvan kayyumu, 1992 yılında öldürülen ve davası ‘faili meçhul’ olarak kalan Hanifi Kutlu’nun mezar taşının 15 gün içerisinde aile tarafından yıkılmasını istedi. Kayyum Adem Çelik, mezar taşının aile tarafından yıkılmaması halinde yıkımın belediye ekiplerince gerçekleştirileceğini, yıkımın masrafının aileden tahsil edileceğini ve aile hakkında suç duyurusunda bulunulacağını da tebliğ etti. Konuyu Meclis gündemine getiren HDP Milletvekili Feleknas Uca ise, “26 yıl boyunca Hanifi Kutli’nin mezarının başucunda yer alan taşın bugün yıkılmak istenmesinin gerekçesi nedir? AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor?” diye sordu.

Yıkılan mezarlıklar ve mezardan çıkartılan cenazeler gündemdeyken, benzer bir uygulama haberi de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden geldi.

Silvan’da, 14 Nisan 1992 tarihinde eşi ve çocuklarının gözü önünde öldürülen ancak davası ‘faili meçhul’ olarak kalan Hanifi Kutli’nin ailesine, aynı zamanda Silvan Kaymakamı olan kayyum Adem Çelik’in imzasıyla geçtiğimiz hafta bir tebligat gönderildi.

“Mezar taşları” konulu tebligatta, “örgüt propagandası” içerdiği iddiasıyla Kutli’nin mezar taşının 15 gün içerisinde aile tarafından yıkılması istendi.

Tebligatta, mezar taşının aile tarafından yıkılmaması halinde yıkımın belediye ekiplerince gerçekleştirileceği, yıkımın masrafının aileden tahsil edileceği ve aile hakkında suç duyurusunda bulunulacağı kaydedildi.

Mezar taşında ne yazıyor?

Kutli’nin yıkılması istenen mezar taşının ön yüzünde fotoğrafı, doğum ve ölüm tarihleri ile “Keşke ölüm iki defa olsaydı” sözleri yer alıyor.

Mezar taşının arka yüzünde ise; “Al biraz yüreğimizden, birazda yüreğimizdeki sen kokulu renkli bahar çiçeklerinin kokusunu çek içine.  Her şafak vakti dağın ardından nice yiğitlerin selamları var sana… Gözün arkada kalmasın… Başaracağız” şiiri bulunuyor.

Konu Meclis gündeminde

Silvan’daki söz konusu yıkım uygulamasını Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Meclis’in gündemine getirdi.

Ölümün ve ölüm ritüellerinin evrenselliğini hatırlatan HDP’li vekil, “Ölüye saygıyı ve ölenlerin layıkıyla defnedilmesini gözeten;  gömülme ve kişinin yakınlarını gömebilme hakkını düzenleyen ve ölüye yapılan işkence ve eziyeti yasaklayan hükümler, bütün toplumların hem dini hem etik hem kültürel hem de hukuk yasalarınca koruma alıntına alınmıştır” dedi.

“AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor?”

Konuya ilişkin önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kimi sorular yönelten HDP’li Uca, “26 yıl boyunca Hanifi Kutli’nin mezarının başucunda yer alan taşın bugün yıkılmak istenmesinin gerekçesi nedir?” dedi.

HDP’li Uca ayrıca şu sorulara yanıt istedi:

  • Mezar taşının önyüzünde yer alan Hanifi Kutli’nin fotoğrafı, doğum ve ölüm tarihleri ile “Keşke ölüm iki defa olsaydı” sözü ile “Al biraz yüreğimizden, birazda yüreğimizdeki sen kokulu renkli bahar çiçeklerinin kokusunu çek içine.  Her şafak vakti dağın ardından nice yiğitlerin selamları var sana… Gözün arkada kalmasın… Başaracağız.” şiiri hangi yasal gerekçeyle “örgüt propagandası” sayılmaktadır?
  • Tebligatta mezar taşının aile tarafından yıkılmaması halinde belediye ekiplerince yıkılacağı ve masrafların aileden tahsil edileceği ile aile hakkında suç duyurusunda bulunacağı şeklindeki dehşet ifadeler bilginiz dâhilinde midir?
  • Bir askerin Hanifi Kutli’nin öldürüldüğü gün başucunda ağlayan kız kardeşine ‘ağlama ağlama siz daha çok öleceksiniz’ şeklindeki sözlerinin belleklerinde yankılandığı Kutli ailesine bugün yapılan bu zulüm tesadüf müdür?
  • Hanifi Kutli davasının 26 yıldır faili meçhul kalmasıyla adaletin tesis edilmemesi sonucu süreklileşmiş bir acıya mahkûm olan Kutli ailesinden ne istenmektedir? Davanın faili meçhul kalmasında sorumlu olan devlet kurumları/yetkilileriyken aile neden bu biçimde cezalandırılmaktadır?
  • Bir aileye kendi yakının mezar taşını yıktırmak hangi etik, kültür, din ve hukukta yeri vardır?
  • Son iki yıldır ölüme ve ölülere yönelik sembolik ve fiziksel şiddetin yaygın olarak gerçekleştiği Türkiye’de, söz konusu pratiklerle ne amaçlanmaktadır?
  • AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor; son iki yılda yüzlerce mezarın tahrip edilmesinin sebebi nedir?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kerem Altıparmak yorumladı: Yerel mahkemeler AYM'nin kararını uygulamazsa ne olur?
Sonraki Haber
Gazeteci Selman Keleş yine gözaltına alındı