Ana SayfaDünyaAKPM’nin gündeminde Afrin vardı: ‘Sivillerin yaşamı tehlike altında, operasyona son verin’

AKPM’nin gündeminde Afrin vardı: ‘Sivillerin yaşamı tehlike altında, operasyona son verin’

HABER MERKEZİ – Çeşitli ülkelerden parlamenterler, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatın tartışıldığı AKPM Genel Kurulu’nda, Afrin’de sivillerin yaşamının tehdit altında olduğu belirterek, ‘uluslararası hukuka uygun olmayan’ operasyona son verilmesi ve Türkiye’de ‘barış süreci’nin yeniden başlatılması için çağrıda bulundu.

Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı ile 20 Ocak’ta Afrin’e başlattığı operasyon, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda genel gündem maddesi şeklinde ele alındı.

Genel Kurul’da ilk konuşan isim AKPM’deki Birleşik Sol Grubun (UEL/GUE) Hollandalı üyesi Tiny Kox oldu.

Kox, Türkiye’nin askeri operasyona son vermesi ve siyasi çözüm aranması için çağrıda bulundu. Hollandalı parlamenter ayrıca, 2015 yılında sona erdirilen ‘barış süreci’nin tekrar başlatılması gerektiğini belirtti.

Estonyalı siyasetçi Marianne Mikko ise Afrin’de sivillerin yaşamının tehlike altında olduğunu belirtti. Mikko’nun dikkat çektiği bir diğer konu ise sosyal medyadaki paylaşımlardan ötürü aktivist, gazeteci ve siyasetçilerin gözaltına alınmasıydı. Mikko son olarak operasyonun “Ne olursa olsun Türkiye ve Suriye’deki insanların temel hakları pahasına devam edemeyeceğini” söyledi.

Almanya Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ise konuşmasına operasyonu savunan Türk yetkililere seslendiğini söyleyerek başladı ve “Böyle bir hakkınız yok” diye konuştu. “Uluslararası hukukta böyle bir uygulama olmadığını” savunan Hunko, “Kendi kurallarınızı uyduruyorsunuz” dedi. Hunko, bu tartışmadan ötürü şaşkınlık içerisinde olduğunu ifade ederek, ‘barış süreci’ne dönülmesini de talep etti.

Çeşitli ülkelerden parlamenterlerin yanı sıra Türkiye’den vekiller de AKPM Genel Kurulu’nda konuştu.

Türkiye’den açıklamalar

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda Türkiye’nin operasyon hakkında Birleşmiş Milletler ve ülkelerle iletişim halinde olunduğu belirtilerek, Türkiye’nin Suriye’nin bağımsızlığına karşı değil, operasyonun bölgeye istikrar ve barış getirmek adına olduğu savunuldu. Ayrıca operasyon için sınır güvenliği gerekçe gösterilen açıklamalarda, operasyonun meşru ve uluslararası sözleşmelere uygun olduğu savunuldu.

HDP’li temsilciler ise operasyonun ‘terörizm’den dolayı değil, söz konusu bölgedekilerin kendi dillerinde kendilerini yöneten özerk yönetimin bir parçası oldukları için yapıldığını söyledi ve iktidarın savaş gerekçesiyle muhalefeti 2019 seçimleri öncesinde ‘ezmek’ istediğini savundu.

‘Genel gündem’ ne anlama geliyor?

Acil gündem maddesi olarak Genel Kurul’da görüşülen konular hakkında rapor oluşturuluyor ve bir tasarı oylanıyor. Genel gündemde ise üyeler, konu hakkındaki görüşlerini paylaşıyor.


Gazete Karınca