Ana SayfaGüncelAlmanya’da yeni hükümete giderken varılan mutabakat: Türkiye’ye vize serbestisi ve yeni fasıl yok

Almanya’da yeni hükümete giderken varılan mutabakat: Türkiye’ye vize serbestisi ve yeni fasıl yok

HABER MERKEZİ – Alman Hristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat partileri arasındaki koalisyon ön görüşmeleri mutabakatla tamamlandı. Varılan mutabakatta Türkiye ile vize serbestisi olmayacağı, Gümrük Birliği’nin genişletilmeyeceği, Avrupa Birliği’yle müzakerelerde yeni fasılların açılmayacağı ve mevcut fasılların da kapatılmayacağı belirtildi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında devam eden koalisyon görüşmelerinde ilerleme sağlandı.

Koalisyon ön görüşmelerinde kimi tartışmalı konular üzerinde mutabakata varıldı.

Varılan mutabakatta Türkiye ile ilişkilerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

BBC Türkçe ve DW Türkçe’nin aktardığına göre mutabakat belgesinde Türkiye ile vize serbestisi olmayacağı, Gümrük Birliği’nin genişletilmeyeceği, Avrupa Birliği’yle müzakerelerde yeni fasılların açılmayacağı ve mevcut fasılların da kapatılmayacağı belirtildi.

Belgede fasılların açılmamasına gerekçe olarak Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti koşularının kötüleşmesi gösterildi.

SPD’nin internet sitesinde yayımlanan çerçeve metnin Türkiye kısmında şu ifadeler yer alıyor:

Türkiye bizim için çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşumuzdur. Ancak ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kötüleşti. Bu nedenle Türkiye ile müzakerelerde bir faslın kapatılmasını ve yeni bir faslın açılmasını istemiyoruz. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği genişletilmeyecek.

Almanya, AB’nin en büyük üyesi. Bir aday ülke ile müzakerelerde yeni bir faslın açılabilmesi ve kapatılabilmesi için ise birliğe üye tüm ülkelerin onayı gerekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
1915’ten BUGÜNE | Kars'tan Gümrü'ye: Unutulan Ermeni mutfağını araştıran aşçı Anna Mazmanyan
Sonraki Haber
Çavuşoğlu: Türkiye, ABD'den çok daha güvenli bir ülkedir