Ana SayfaÇalışma YaşamıBir ilk: İzlanda erkeklere kadınlardan daha fazla maaş ödenmesini yasakladı

Bir ilk: İzlanda erkeklere kadınlardan daha fazla maaş ödenmesini yasakladı

HABER MERKEZİ – İzlanda’da kabul edilen yasa ile işyerlerinin erkeklere kadınlardan daha fazla maaş vermesi yasaklandı ve ücret eşitsizliği tamamen ortadan kaldırıldı.

İzlanda’da ücret eşitsizliğini ortadan kaldırması planlanan yasa parlamentonun yarısını oluşturan kadın meclis üyelerinin çabasıyla uygulamaya konuldu.

1 Ocak itibariyle hayata geçirilen yasaya göre işverenlerin erkek çalışanlarına kadın çalışanlarından daha fazla maaş ödemesi yasaklandı.

Bu kapsamda sunulan önergeye göre hem devlet hem de özel işyerleri, kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerine ilişkin bir sertifika almak zorunda olacak. Sertifikayı alamayan işyerleri ise yasalar çerçevesinde cezalandırılacak.

ABD’nin Minesota eyaletinde ve İsviçre’de de benzer uygulamalar mevcut fakat İzlanda bunu zorunlu hale getirerek bir ilke imza attı.

Ülkedeki bütün siyasi partilerin bu yasayı desteklediği belirtildi.

‘Eşitlik hakları insan haklarıdır’

Ücret eşitsizliğini tamamen ortadan kaldırma amacını Mart 2017’de ilk kez açıklayan İzlanda Eşitlik ve Sosyal İşler Bakanı Thorsteinn Viglundsson yaptığı konuşmada, “Eşitlik hakları insan haklarıdır. İş yerinde erkek ve kadınlara eşit şekilde davranılması gereklidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” demişti.

İzlanda cinsiyet eşitliğinde zirvede

Öte yandan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WFE) 2017 yılında yayınladığı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda, son dokuz yılda olduğu gibi, İzlanda cinsiyet eşitliğini en çok barındıran ülke olarak raporda yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran'da hükümet yanlıları da sokağa çıktı: ‘Halkı kışkırtanlara ölüm’
Sonraki Haber
Bank Asya hissedarlarına operasyon