Ana SayfaGüncelBitlis Valiliği’nden günler sonra gelen açıklama: 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkartılması ‘mevzuata uygun’

Bitlis Valiliği’nden günler sonra gelen açıklama: 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkartılması ‘mevzuata uygun’

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazeyle ilgili günler sonra açıklama yapan Bitlis Valiliği, bu işlemin ‘mevzuata uygun’ olduğunu savundu. Mezarlıktan ‘sözde’ diye bahseden valilik, cenazelerin başka mezarlıklara defnedileceğini ifade etti.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarların açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri sürerken konuya dair sessizliği koruyan Bitlis Valiliği günler sonra bir açıklama yaptı.

Valilik ailelerden izinsiz yapılan işlemlerin imam ve Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde Adli Tıp Uzmanı tarafından tek tek yasal mevzuata uygun muhafaza altına alınarak yapıldığını ileri sürdü.

Mezarlıklardan ‘sözde’ diye bahsedilen açıklamada mezarlıklardan 11’inin boş olduğu ayrıca işlemlerin ardından cenazelerin başka mezarlıklara defnedileceği kaydedildi.

Valiliğe göre mezarlıklar ‘sözde’ 

Valilik tarafından yapılan açıklamada arazinin mera olduğu ve mezarlık olarak kullanılamayacağı da belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Bitlis ili Merkez ilçesi Yukarıölek köyü mülki sınırları içerisinde BTÖ sempatizanlarınca Ağustos 2013 tarihinde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4342 sayılı Mera Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile 19 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Mezarlık Yerlerinin İnşası İle Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkındaki Yönetmeliğin ilgili maddelerine aykırı olarak mera kapsamında olup mezarlık olarak kullanılamayacak bir bölgede yaptırılan sözde Ölek Mezarlığına gömülen (279) adet BTÖ mensubunun mezarlarına Bitlis Sulh Ceza Hakimliğinin 04/12/2017 tarih ve 2017/4469 D.iş sayılı kararı ile Fethi Kabir işlemi yapılmıştır.

’11 mezar boş çıktı’

Cenazelerin tespiti için DNA testinin yapılacağı belirtilen açıklama şöyle devam etti:

Yapılan işlemde; yasadışı sembollerle süslenen (279) mezar açılmış, 268 mezardan çıkan kemikler Cumhuriyet Savcısı ve imam nezaretinde Adli Tıp Uzmanı tarafından tek tek yasal mevzuata uygun muhafaza altına alınarak Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 11.12.2017 gün ve 2017/5596 sayılı soruşturma dosyası kapsamında cesetlerin kime ait olduğunun tespiti maksadıyla DNA testi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir. (11) mezarın boş olduğu tespit edilmiştir.

Cenazeler başka mezarlara defnedilecek

İşlemlerin ardından cenazelerin başka mezarlara defnedileceğinin ifade edildiği açıklama devamla şöyle:

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında da belirtildiği üzere Adlı Tıp Kurumunca yapılmakta olan incelemenin sona ermesine müteakip kimlik tespiti yapılan cenazelerin mevzuata uygun şekilde ‘mezarlık olarak tahsis edilmiş’ yerlere defnedilmek üzere ailelerine tesliminin sağlanacağı hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Mezarsızlık politikası: Yer altının lanetlileri – Özcan Kırbıyık

Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (I) – Öykü Deniz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB Başkanı, Kadir Topbaş döneminde imza atılan projeleri iptal etti
Sonraki Haber
Polis Sultan Özakça'yı sürükleyerek gözaltına aldı