Ana SayfaGüncel‘Cenazeler tahrip edildi, DNA eşleşmesini kiminle yapacaklar?’

‘Cenazeler tahrip edildi, DNA eşleşmesini kiminle yapacaklar?’

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazenin ‘DNA eşleşmesi’ için çıkarıldığı açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen İHD İstanbul Şube Başkanı Gülistan Yoleri, “DNA eşleşmesini kiminle yapacaklar? Ailelerle yapmaları lazım ama ailelerden böyle bir talep söz konusu değildir” dedi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarların açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri sürüyor ancak ‘gizlilik kararı’ olduğu gerekçesiyle konu hakkında bilgi verilmiyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, aldıkları bilgiye göre, daha önce 84 cenaze hakkında kimliklendirme çalışmasının yapılmadığını ve onların kimlikleriyle ilgili herhangi bir tartışmanın olmadığını dile getirdi.

‘Aileler devlete başvurma gereği duymamışlar’

Yoleri, MA’ya yaptığı açıklamalarda yetkililer tarafından cenazelerin çıkarılmasına gerekçe olarak sunulan ‘DNA eşleşmesi’ ifadelerine değinerek şunları söyledi:

Çünkü aileler, başka mezarlıklardan getirip Garzan Mezarlığı’na defnetmişler. Kimliğiyle ilgili herhangi bir şüphe olmadığı için bir daha devlete başvurma gereği duymamışlar. Dolayısıyla oradaki 267 cenazenin kime ait oluğu bilindiği halde devlet böyle bir harekete kalkışmıştır.

‘DNA eşleşmesini kiminle yapacaklar?’

‘Cenazelerin DNA tespinin yapılıp usulüne göre yine defnedileceği’ ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Yoleri, iş makinalarının özellikle kemiklerde DNA eşleşmesine yarayacak bölümleri tahrip ettiği için eşleşmenin sağlanamayacağını dile getirdi.

Yoleri soruşturmanın her aşamasında ‘gizlilik kararı’ olmasını ve ailelere hiç bilgi verilmemesini de eleştirerek “DNA eşleşmesini kiminle yapacaklar? Ailelerle yapmaları lazım ama ailelerden böyle bir talep söz konusu değildir” dedi.

‘İşlemler başlamadan DNA örneği alınması gerekirdi’

Derhal gizlilik kararının kaldırılıp ailelere bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Yoleri şunları aktardı:

Daha bu işlemler başlamadan önce aileleri tespit edip DNA örneği alınması gerekirdi. İHD’ye başvuran aileler adına savcılıklara başvurup ‘Bizden DNA örneği alın ve cenazelerimizi bize geri verin’ diyecekler. Ama bunu yapması gereken aileler değil, devlettir.


Bu kez Diyarbakır’da ‘mezarlık operasyonu’: Polisler zırhlı araçlar eşliğinde mezar taşlarını değiştirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KHK'yle ihraç edilen Eğitim Sen’li 7 öğretmen tutuklandı
Sonraki Haber
Vurulup hastane bahçesine bırakılan trans Yiğit hayatını kaybetti