Ana SayfaEkolojiDanıştay Sur’un yıkımına itirazı reddetti

Danıştay Sur’un yıkımına itirazı reddetti

HABER MERKEZİ – Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun Sur için 2016 yılında verdiği “acele kamulaştırma” kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla reddetti. Karara şerh koyan iki hakim  acele kamulaştırma kararının gerekçelerinin soyut olduğunu vurgularken, davayı takip eden avukatlardan Süleyman Şahin ise kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, AYM’ye bireysel başvuruda bulunduklarını söyledi.

Sokağa çıkma yasakları sırasında büyük yıkım yaşayan ardından “kentsel dönüşüm” adı altında yıkıma devam edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile ilgili Danıştay’dan karar çıktı.

Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun Sur için 2016 yılında verdiği “acele kamulaştırma” kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Davayı Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Sur Platformu adına takip eden avukatlar, kararın yasaya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Karara şerh düşen hakimler: Gerekçe soyut

MA’nın haberine göre karara şerh koyan kurul üyesi iki hakimin karşı oy gerekçesinde Bakanlar Kurulu’nun Sur için verdiği acele kamulaştırma kararının gerekçelerinin soyut olduğu vurguladı.

İki hakimin şerh gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

Acele kamulaştırma olağanüstü bir kamulaştırma usulü olup istisnai durumlarda uygulanacak bir yöntemdir. Bu nedenle acelecilik halinin bulunduğunun saptanması halinde acele kamulaştırılması zorunlu bulunan taşınmazlara yönelik gerekli tespitler yapılıp sebeplerinin somut olarak belirlenmesi suretiyle uygulanmalıdır. Olağan kamulaştırma gerekçeleri dışında bu yöntemin uygulanması halinde uygulanma gerekçesinin, olağanüstü durumların bu yönteme başvurulmasıyla amaçlanın kamu yararının, kamu düzeninin korunmasını gerektiren hallerin somut olarak ortaya konulması suretiyle acele kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir.

Karara tepki: Anayasaya aykırı

Kamulaştırma davalarını ÖHP adına takip eden avukatlardan Süleyman Şahin ise Danıştay’ın ret kararını tamamıyla davalı tarafın savunma dilekçesinde öne sürdüğü gerekçelere dayandığına dikkat çekti. Danıştay’ın Sur’un tarihi ve kültürel yapısını dikkate almadan “soyut” gerekçelere dayanan “kamu yararını” dikkate aldığını ifade eden Şahin, “Bu kararın en vahim boyutu yasa ve Anayasada yer alan hükümlere uyulmaması” dedi.

Şahin, şunları söyledi:

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sur ilçesi önce Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmiş daha sonrada bu tescillenmiş. Dolayısıyla böyle bir yerde yıkım ya da yenileme çalışması yapmak için öncelikle Kültür Bakanlığı’ndan görüş almak gerekiyor. Ancak Acele Kamulaştırma kararına baktığımızda Kültür Bakanlığı’nın böyle bir kararı yok. Bir ikincisi ise Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan da görüş alınması gerekiyor, o da alınmamış.

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başbakan Yardımcısı'ndan 'iflas erteleme' açıklaması
Sonraki Haber
Türk Metal ile MESS uzlaştı