Ana SayfaEkolojiDizelin ‘çevre dostu’ olduğunu savunmak için: Alman otomotiv şirketleri maymunlar ve insanlar üzerinde deney yaptı

Dizelin ‘çevre dostu’ olduğunu savunmak için: Alman otomotiv şirketleri maymunlar ve insanlar üzerinde deney yaptı

HABER MERKEZİ – Alman otomotiv devleri Volkswagen, Daimler ve BMW’nin insanlar ve maymunlar üzerinde egzoz deneyi yaptırdığı ortaya çıktı.

Dünyaca ünlü otomotiv firması Volkswagen’ın (VW) 2015 yılında dünya genelindeki yaklaşık 11 milyon aracı için yapılan emisyon testlerini manipüle ettiği, araçların azot oksit emisyonu (NOx) testlerinde belirlenen sınırı birçok kez aşmasına karşın bunları sakladığı ortaya çıkmıştı.

Sputnik’in aktardığı habere göre New York Times (NYT) gazetesi ise Cumartesi günü aralarında VW’ın yanı sıra Daimler ve BMW gibi Alman otomotiv firmaları tarafından görevlendirilen ‘Avrupa Ulaşım Sektöründe Çevre ve Sağlık Araştırmaları Derneği’nin (EUGT) dizelin ‘çevre dostu’ olduğunu savunmak için 2014 yılında 10 adet maymun üzerinde deney yaptığını duyurdu.

Testlerin, modern emisyon kontrolü sayesinde dizelin kirletici etkisinin önemli ölçüde azaldığını ispatlamayı amaçladığı belirtildi.

Maymunlar ve insanlar üzerinde deney

NYT’ye göre New Mexico eyaletinde hava geçirmez odalara kapatılıp çizgi film izlettirilen 10 maymun, dizel motorlu bir ‘Volkswagen Beetle’dan çıkan egzoz dumanı solumaya maruz bırakıldı.

Habere göre 25 sağlıklı insan üzerinde de deney yapıldı, ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dizel egzozunu kanserojen olarak sınıflandırdıktan sonra, yasal endişeler nedeniyle maymunlarla devam edildi.

‘Haklı gösterilemez’

VW’nin insanlar ve maymunlar üzerinde deney yaptığının ortaya çıkmasının ardından Almanya hükümetinden açıklama geldi.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, bugün yaptığı açıklamada, insanlar ve maymunlar üzerinde deney yapmanın etik açıdan hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini belirtti.

Seibert, “Bu kontratları hazırlayan teftiş kurullarının özel sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Otomotiv şirketlerinden açıklama

Volkswagen hafta sonu yaptığı açıklamada deneyler nedeniyle özür diledi.

Şirketten yapılan açıklamada “Hatalı davranış ve kişilerin yanlış kararları nedeniyle özür dileriz. Seçilen bilimsel yöntemlerin yanlış olduğuna ikna olduk. Bu çalışmalar hiç olmasa daha iyi olurdu. (Şirket) kendisini her türlü hayvan suistimalinden uzak tutuyor” denildi.

Daimler sözcüsü ise yaptığı açıklamada “Kendimizi bu araştırmadan ve EUGT’den uzak tutuyoruz. Bu çalışmaların boyutu ve uygulanışından dehşete düştük” dedi.

BMW’den de deneyleri kınayan bir açıklama geldiği belirtildi.

DSÖ: Azot dioksit, erken ölümle bağlantılı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) internet sitesindeki açıklamada, azot dioksite (NO2) maruz kalınması halinde ‘bronşit ve astım semptomları ile solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceği, akciğer büyümesi ve işlevinin azalabileceği’ yönünde giderek artan kanıtlar olduğuna dikkat çekiyor.

Açıklamada ayrıca azot dioksite maruz kalmanın ‘kardioyovasküler ve solunum yolu rahatsızlıkları kaynaklı erken ölüm’ ile bağlantılı olduğu vurgulanıyor.

Previous post
İçişleri Bakanlığı istemişti: TTB’ye 'Afrin' soruşturması
Next post
Gazeteci Candemir gözaltına alındı