Ana SayfaGüncelFinancial Times: TTB’ye gözaltı operasyonu Avrupa’nın kaygılarını arttıracak

Financial Times: TTB’ye gözaltı operasyonu Avrupa’nın kaygılarını arttıracak

HABER MERKEZİ – Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyerek barış çağrısı yaptıkları için gözaltına alınması Financial Times gazetesinde de yer buldu. Gazete haberinde, gözaltıların “Avrupa’nın Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik kaygılarını artıracağını” yazdı.

İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusunun ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TBB) yöneticilerinin evlerine dün sabah saatlerinde polis baskını düzenlenmiş, 11 hekim gözaltına alınmıştı.


Dünya Tabipler Birliği’nden TTB’ye destek, Türkiye’ye çağrı


Konu Britanya’nın önde gelen gazetecilerinden Financial Times’ta da yer aldı.

Gazetede “Türk doktorlar, Suriye’deki harekatı eleştirmeleri sonrası gözaltına alındı” başlığıyla yer alan haberde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TTB’yi geçtiğimiz hafta “terör seviciler” diye hedef göstermesi hatırlatıldı.

Haberde gözaltıların “Avrupa’nın Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik kaygılarını artıracağı” yorumu yapıldı.

Haberden bazı bölümler şöyle:

Gözaltılar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında Kürtlerin kontrolündeki Afrin bölgesine harekatını eleştirenlere yönelik olarak artan önlemlerin bir parçası. Askeri operasyonun başlangıcından bu yana 300’den fazla kişi sosyal medyada “terör propagandası” yaydıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

80 bin doktoru temsil eden TTB, Suriye’de Kürt milislere yönelik harekatı kamuoyu önünde eleştiren az sayıda kuruluştan biri. TTB, geçen hafta yayımladığı ve ‘Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir’ ifadelerine yer verdiği açıklamayı şöyle bitirmişti: ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’.

Gözaltılar, Avrupa başkentlerinde Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik kaygıları artıracak. Sayın Erdoğan Avrupalı yetkilerce giderek daha fazla otokrotik bir yönetim sergilemekle suçlanıyor. Özellikle de Termmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası 160 binden fazla kişinin tutuklanmaları, görevden uzaklaştırılmaları ya da açığa alınmalarından sonra.

Türkiye’de, Kürtlerin hakim olduğu solcu Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışında muhalefet partileri de harekata destek veriyor. Tıpkı ana akım medya gibi, ki bu yayın kuruluşlarının arasında sık sık hükümeti eleştiren gazeteler de var.

Haberde İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü’nün de durumu eleştirdiği belirtilerek örgütten Doktor Homer Venters’in şu ifadelerine yer verildi:

Bir grup doktorun fiziksel şiddetle tehdit edilmeden barışçıl bir açıklama yapamamaları ve Cumhurbaşkanı tarafından kınanmaları, Türkiye’de durumun hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor. Profesyonel hekimlerin, kamu sağlığına yönelik tehditler hakkındaki görüşlerini cezalandırılma korkusu olmadan ifade etme özgürlüğü olmalı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Toplum kırımı' yeniden düşünmek
Sonraki Haber
Savaş önce gerçekleri öldürmeye devam ediyor – Bahadır Altan