Ana SayfaGüncel‘Gül ve Arınç yeşil ışık aldı, Erdoğanizme alternatif oluşturma çabası içindeler’

‘Gül ve Arınç yeşil ışık aldı, Erdoğanizme alternatif oluşturma çabası içindeler’

HABER MERKEZİ – 2018’de siyasal değişimlerin olacağına dikkat çeken akademisyen Zafer Yörük, “Bu değişim ana muhalefetten ya da İyi Parti’den değil AKP’nin içinden gelecek” dedi. Abdullah Gül ve Bülent Arınç’ın ‘uluslararası odaklardan yeşil ışık aldığını’ ve ‘Erdoğanizme alternatif oluşturma çabası içinde’ olduğunu savunan Yörük’e göre “reis rejimi, kendi içinden ya yıkılacak ya da yıkılacak”.

2017 yılında Türkiye siyasetindeki duruma ve 2018’deki olası gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan akademisyen Zafer Fehmi Yörük, referandumu hatırlatarak, “16 Nisan referandumu, ‘reis rejimi’ne yeşil ışık yakmadı ve mevcut siyasal iktidarın meşruiyeti ciddi bir soru haline geldi” dedi ve ekledi:

İktidarın ‘rıza’ boyutunu yitirmesi görünür siyasal öznelerden çok burjuvaziyi rahatsız eder. Türkiye ne bir muz cumhuriyetidir ne de yapay Sykes-Picot haritalarından biri. Çokuluslu sermayenin de küresel güçlerin de görmezden gelme lüksü olmayan bir ülkedir.

Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan’a konuşan Yörük, Pehlivan’ın, “2018’den siyasal değişim beklediğiniz anlamına mı geliyor bu söyledikleriniz?” sorusuna ise şu çarpıcı yanıtı verdi:

Evet, üstelik bu değişim ana muhalefetten ya da İyi Parti’den değil AKP’nin içinden gelecek. CHP, bir ana muhalefet partisi olsaydı referandumun ertesi günü sokak çağrısı yapardı. Şimdiye kadar yaptığı ve muhalif olarak kayda geçmeyi hak eden tek eylem Maltepe yürüyüşüdür. Daha bugün, İlhan Cihaner meclisi boykot çağrısı yaptı. Çok doğrudur ama partisi onu dinlemiyor. Dinleyemez. Öte yandan Abdullah Gül ve şu an ortalıkta görünmemeyi tercih eden Bülent Arınç uluslararası odaklardan yeşil ışığı gördüler ve Erdoğanizme alternatif oluşturma çabası içindeler. Gençliğimizde “Brejnev’den sonra Çernenko mu gelsin yoksa Andropov mu?” gibi bir tartışma yaşamıştık. Çünkü SSCB’nin tek seçeneği vardı parti anlamında ama muhalif siyaset de kaçınılmazdı ve bu durumda tek parti içinde sekreterlik yarışı falan oluyordu. Neyse ki nihayetinde Gorbaçov gelip bir çuval inciri berbat etmek suretiyle ağzımızın payını vermiş oldu. İşte Türkiye birçok bakımdan bu hale geldi. Reis rejimi, kendi içinden ya yıkılacak ya da yıkılacak. Başka bir ihtimal görünmüyor.


Duvar’daki röportajın tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van ve Hakkari'de kardan dolayı yollar kapandı
Sonraki Haber
Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (I) – Öykü Deniz