Ana SayfaGüncelHDP’den basına 15 maddelik ‘anti-andıç’

HDP’den basına 15 maddelik ‘anti-andıç’

HABER MERKEZİ – HDP, Afrin’e operasyonla birlikte Başbakan Yıldırım’ın medya temsilcilerine 15 maddelik talimat vermesine karşı, basını gerçekleri yazma ve haber alma özgürlüğünün yanında yer almaya davet eden  “15 maddelik anti-andıç” açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, savaş karşıtı bütün kesimleri ortak hareket etmeye çağırdı.

“Sosyal medyada paylaşım yapan ve ‘savaşa hayır’ diyen insanlar gözaltı ve tutuklamalar ile karşı karşıya kalıyorlar” diyen Kemalbay, 178 kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını ve bunların arasında çok sayıda HDP üye ve yöneticisi olduğunu söyledi.

Kemalbay, “Dünyanın hiçbir yerinde ‘savaşa hayır’ pankartları suç olmaz. Savaşa destek vermek suç olmalıdır” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Bu savaşın yanında konumlanan tüm kesimler Türkiye’nin aydınlık geleceğine karşı olanlardır. Savaş, kutuplaşma, kin, Türkiye’yi iyi bir yere götürmüyor.

“Cesaretle barışı savunmak gerekiyor. Cesaretle işgal girişiminin nedenlerini anlatmak gerekiyor. Afrin’deki saldırının sebebi Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırma çabası ve Türkiye’de de despot, militarist, cinsiyetçi rejimi kalıcılaştırmaktır.

“Eğer biz barış için, kardeşlik için, demokrasi için bir adım atamıyorsak ne o Parlamento’da yerimiz vardır ne de Türkiye halklarının karşısına siyasi parti olarak çıkmaya yüzümüz vardır.”

Kemalbay, muhalefet görevlerini sonuna kadar yürüteceklerini, barış ve demokrasi mücadelesinin ortak olduğunu ve bunu sürdüreceklerini söyleyerek herkesin bu mücadeleye destek vermesini istedi.

Basına 15 maddelik “anti-andıç”

20 Ocak’ta Türkiye’nin Afrin’e operasyon başlatmasının akabinde Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda “Türkiye’ye karşı olumsuz algı yaratacak kişilerden görüş alınmaması”, “Sivillere yönelik saldırı konusunda silahlı kuvvetlerin gösterdiği hassasiyetin hatırlatılması” gibi 15 maddelik talimatlarda bulunmuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay ise “Başbakan’ın medyaya sunduğu 15 maddelik sansür uygulamasını bir kez daha kınıyoruz. Basını gerçekleri yazmaya, halkların haber alma özgürlüğünü yanında yer almaya davet ediyoruz” diyerek partisinin 15 maddesini sıraladı:

  1. Gazeteci, bilgiyi toplama, haberleştirme ve yorumlama konusunda dürüst, tarafsız, adil ve cesur olur.
  2. Gazeteci, gerçekleri ve haberleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarır.
  3. Gazeteci, bağımsız davranır ve kamuoyunun bilme hakkı dışında hiçbir çıkara hizmet etmez.
  4. Gazeteci, evrensel demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı yazı yazmaz, haber yapmaz.
  5. Gazeteci, şiddeti haklı gösteren, özendiren ve kışkırtan, nefret ve düşmanlığı körükleyen nitelikte yayıncılık yapmaz.
  6. Gazeteci, kişi ve kuruluşlara yönelik; eleştiri sınırları ötesinde, aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanmaz.
  7. Gazeteci, konu ettiği şahıs ve kurumlara saygılı davranır, tekzip ve cevap hakkına saygı gösterir, tarafların ifade özgürlüğüne saygı gösterir.
  8. Gazeteci, ayrımcılık ve düşmanlıktan arınmış çalışmalar yapar, hiçbir şekilde kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanmaz.
  9. Gazeteci, haksızlığa, tektipleştirmeye ve nefret söylemine yol açacak üretimler yapmaz.
  10. Gazeteci, manipülasyona yol açabilecek muğlaklıktan uzak durur.
  11. Gazeteci, eline ulaşan bilginin doğruluğunu sınar, bilgiyi ve iddiaları titizlikle gözden geçirir.
  12. Gazeteci, iktidarın ve özel çıkar çevrelerinin sözcülüğü rolünü üstlenmez.
  13. Gazeteci, kişileri veya grupları hedef haline getirmez.
  14. Gazeteci, kendisine her gün ‘gazeteciliğin evrensel ilkelerine uyuyor muyum?’ sorusunu sorar.
  15. Gazeteci, gazetecilik ilkelerine, ahlakına ve değerlerine uygun davranır.

Ne olmuştu?

Afrin’e operasyon başladıktan bir gün sonra 21 Ocak’ta medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilere Afrin’i nasıl yansıtacaklarına dair talimatlar vermişti.

Yıldırım’ın medyaya verdiği 15 maddelik “dikkat edilecekler” listesinde haberlerde; “harekatın sivil halkı koruduğunun ön plana çıkarılması”, “Afrin operasyonuna karşı düzenlenecek eylemler ve açıklamaların ön plana çıkarılmaması”, “Olası şehit haberleri verilirken titiz davranılması” gibi maddeler yer alıyordu.