Ana SayfaGüncelHekimler: Hipokrates’ten bu yana burada vardık, var olacağız; barışı savunmaya devam edeceğiz

Hekimler: Hipokrates’ten bu yana burada vardık, var olacağız; barışı savunmaya devam edeceğiz

HABER MERKEZİ – İstanbul Tabip Odası, TTB Merkez Konseyi 11 hekimin gözaltına alınmasına, “Biz hekimiz, sağlıkçıyız. Tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan bu yana burada, bu topraklarda vardık, varız, var olacağız” sözleriyle tepki gösterdi. Tabip Odası önünde bir araya gelen hekimler, polis engeline rağmen hep bir ağızdan Hekimlik Andı’nı okudu.

İstanbul Tabip Odası, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” dedikleri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 hekimin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla Cağaloğlu’nda bulunan binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantı salonuna “Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz” yazılı pankart asıldı.

Toplantıya çok sayıda TTB üyesi doktor ile parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Beyaz önlükleri ile toplantıya katılan doktorlar TTB’nin yayınladığı açıklamayı bir kez daha okudu.

İstanbul Tabip Odası’nın dış cephesine de Hekim Andı asıldı.

Açıklama öncesi gözaltına alınan TTB Merkez üyesi hekimlerin biyografisinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

‘Sindirmenin yargı ayağı devreye girdi’

Toplantıda açıklamayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan yaptı.

Günlerdir TTB’ne yönelik saldırı, itibarsızlaştırma, sindirme kampanyasında yargı ayağının da devreye sokulduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“TTB’nin ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur!’ başlıklı hekimliğin binlerce yıllık değerlerini savunmaktan başka hiçbir ifade içermeyen basın açıklamasını hedef haline getirenlere, içinde hiçbir suç unsuru olmayan açıklama için soruşturma açanlara, her birinin adresi belli arkadaşlarımızı ifadeye davet etmek yerine evlerini bastırarak gözaltına aldıranlara, yıllardır siyasi iktidarın bütün olanaklarını kullandığı halde TTB seçimlerini kazanamayıp muhbirliğe soyunanlara cevabımızdır. Biz hekimiz, sağlıkçıyız. Tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan bu yana burada, bu topraklarda vardık, varız, var olacağız.

“Topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak insan yaşamını sağlığı, barışı, demokrasiyi her zaman olduğu gibi bugün de, yarın da savunmaya devam edeceğiz.”

Erdoğan’ın ardından destek amacıyla İstanbul Tabip Odası’na gelen kurum temsilcileri de destek mesajları içeren konuşmalar yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, gözaltına alınanlara destek için gittiği hastane önünde polislerin engeliyle karşılaşan Dr. Taner Gören’in öğrencisi olduğunu söyleyerek cevap verdiğini belirtti.

Çerkezoğlu, “Bu durum bile ülkede yaşananları açıkça ortaya koyuyor. Polis hocamı kapıdan çıkartırken sarıldım ama o bana sarılamadı çünkü elinde kelepçe vardı. Siz ki Prof. Dr. Gören hocanın milyonlarca insanın hayatını kurtarmış bir insanın eline kelepçe taktınız ya sizin sonunuz geldi” diye konuştu.

Polis engeline rağmen Hekimlik Andı’nı okudular

Yapılan dayanışma konuşmalarının ardından “Hak hukuk adalet” sloganları eşliğinde Tabip Odası önünde bir araya gelen hekimler, hep bir ağızdan Hekimlik Andı’nı okudu.

Bu sırada polis basının görüntü almasını engellerken, grubun dağılmaması halinde müdahale edeceğini söyledi.

Hekimlik Andı’nı okuyan doktorlar daha sonra oda önünden ayrıldı.


Kaynak: Mezopotamya Ajansı
Previous post
'Beni şeriat yargılasın' demişti: İstismarcı erkeğe 'iyi hal indirimi'
Next post
Hindistan'da 8 aylık bir bebek cinsel istismara maruz bırakıldı, kadınlar tepkili: 'Nasıl uyuyabiliyorsunuz?'