Ana SayfaGüncelHükümet Sözcüsü: Rusya’ya verilen bir söz yok

Hükümet Sözcüsü: Rusya’ya verilen bir söz yok

HABER MERKEZİ – Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Afrin’e dönük hareketin tercih değil zorunluluk olduğunu savundu. Harekatın sınırları noktasında Rusya’ya “söz verildiğine” dair iddialara ilişkin ise Bozdağ, “Rusya ya da başka bir ülkeye verdiğimi söz yoktur” yanıtını verdi.

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Yaklaşık 2 buçuk saat süren ve temel gündemin Afrin olduğu toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ‘Zeytin dalı’ adı altında Afrin’e düzenlediği harekatının sınırı konusunda Rusya’da söz verdiği yönündeki iddialara ilişkin “Türkiye’nin bu konuda Rusya ya da başka bir ülkeye verdiği söz yoktur” diyen Bozdağ, Fransa’nın çağrısının ardından Afrin gündemiyle düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısına dair ise “Fransa, BMGK’yı özel olarak bir toplantıya çağırmamıştır” ifadelerini kullandı.

‘HDP’nin eylem çağrıları suçtur’

Bozdağ, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) protesto eylemi çağrılarına dönük “bir kısıtlama getirilip getirilmediği” yönündeki soruya ise “Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde suç oluşturan eylem ve söylem geliştirenler için süreç işleyecektir. Bunun için ayrıca bir önleme gerek yoktur. Bazı siyasiler halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden açıklamalar, eylem çağrıları yapıyorlar, bunlar suçtur” diye yanıt verdi.

Bozdağ, HDP milletvekillerinin Afrin’le ilgili sosyal medya paylaşımlarına ilişkin ise “Terör örgütlerine destek anlamına gelen çalışmalar yapıyorlar. Terörle aynı hedefe koşanlara hangi şekilde muamele yapılıyorsa, onlar da aynı şekilde muamele görecektir” ifadelerini kullandı.

Bozğdağ’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Zeytin Dalı harekatı Türkiye için bir tercih değil, zorunluluktur. Uluslararası toplum harekatla ilgili bilgilendirilmiştir. Bu harekat terör örgütlerine karşı bir harekattır. Bu harekat bölgede yaşayan Kürtlere karşı bir harekat değildir. Bu harekat Kürt, Türk ve Arap kardeşlerimizi PYD/YPG zulmünden kurtarma harekatıdır. Terör örgütünün uzantısı olan parti dışında, bütün partiler desteklemektedir.

Sivillerin zarar görmemesi için azami itina gösterilmektedir. Sivillerin zarar görmemesi için her türlü planlama yapılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri sivillere en ufak zarar gelmemesi için büyük itina göstermektedir.

Harekat planlandığı gibi devam ediyor. TSK karadan da harekat bölgesine girmiştir, belli bir mesafe de almıştır. İlk 3 günde planlanan mesafe ve alan kontrolü sağlanmıştır. Bize gelen yaralı asker bilgisi de yoktur.

Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın “kaygılıyız” ve “birlikte neler yapabileceğimizi görmek istiyoruz” açıklamalarıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

Birlikte nasıl çalışacağımızı görmek istiyorlarsa terör örgütüne silah yardımını kesmeleri ve verilen silahları toplamalılılar. İşbirliğinin yolu belli silah vermeyi durdurmak ve verilen silahları toplamaktır.