Ana SayfaGüncelHükümetten AYM’nin ‘hak ihlali’ kararına tepki: Yasal sınır aşıldı

Hükümetten AYM’nin ‘hak ihlali’ kararına tepki: Yasal sınır aşıldı

HABER MERKEZİ – Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki tahliye kararıyla ‘yasaların çizdiği sınırı aştığı’nı söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda ‘hak ihlali’ diyerek tahliyelerine karar vermesine hükümetten tepki geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Alpay ve Altan kararıyla Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, Anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır, Anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz, ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez, hiçbir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez.

“Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir.

“Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez. Anayasa Mahkemesinin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir. Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür.”

Ne oldu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Yüksek Mahkeme, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla başvurucularla ilgili ihlal kararı verdi.

AYM, Şahin Alpay ile Mehmet Altan’ın tahliyelerine hükmetti.

Ancak AYM’nin bu kararına rağmen Alpay ve Altan için yapılan tahliye başvuruları yerel mahkemeler tarafından reddedildi.


AYM, ‘Hak ihlali var’ demişti: Gazeteciler Altan ve Alpay’ın tahliye talepleri reddedildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni KHK yayımlandı: 60'ı akademisyen 262 kişi ihraç edildi
Sonraki Haber
Zırhlı polis aracının çarptığı 4 yaşındaki Umut tedaviye yanıt vermiyor: 'Beyninde ciddi hasar var'