Ana SayfaEkonomiİktisatçı Altınörs: Ekonomide tek hedef krizi seçimlere kadar ertelemek

İktisatçı Altınörs: Ekonomide tek hedef krizi seçimlere kadar ertelemek

HABER MERKEZİ – İktisatçı Alp Altınörs, Türkiye’de birikmiş kredi ve dış borcun büyük bir bölümünün kamu garantisi altında olduğunu belirterek, alınan önlemlerin sadece krizi erteleme adına yapıldığının altını çiziyor. Altınörs, AKP’nin ekonomi politikası için ise şu yorumda bulunuyor: “2019 seçimlerine kadar krizi ertelemek için didiniyorlar. Tüm politikaları budur.”

Hükümet, yüksek büyüme rakamlarına rağmen işsizliğin önüne geçemiyor, enflasyonu ise alınan önlemlere rağmen geriletemiyor.

İktisatçı Alp Altınörs ise bütçe açığına dikkat çekerek, AKP’nin sunduğu teşvik paketlerinin derinleşen krizi önleyemeceğini söylüyor.

Altınörs, hükümetin şu anki ekonomi politikasını “2019 seçimlerine kadar krizi ertelemek için didiniyorlar. Tüm politikaları budur” sözleriyle özetliyor.

“Borcun büyük bir kısmı vatandaşın cebinden karşılanacak” 

İktisatçı Alp Altınörs

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan iktisatçı Alp Altınörs, ilk olarak piyasada 364 bin işletmenin kredi fonu aldığını hatırlatarak, işletmelere verilen kredi hacminin 220 milyon civarında olduğuna değiniyor.

Altınörs, bu kredinin 200 milyon TL’sinin hükümetin kefaleti altında olduğunu vurguluyor, özel sektörün 400 milyar dolar civarında birikmiş dış borcunun büyük bir kısmının da ‘kamu garantisi’ altında olduğunun altını çiziyor.

İktisatçı, bu durumun oluşturduğu riski ise şu sözlerle anlatıyor:

Bu krediler geri ödenemediği durumlarda yani bunlar batık kredilere döndüğü zaman, bütçeden ödenecek. Bütçeden ödenmesi demek, vatandaşların cebinde ödenecek demektir. Bu da sağlığa, eğitime ve sosyal harcamalara daha az paranın gitmesi demektir.

‘Seçimlere kadar krizi ertelemek tek politikaları’

İktisatçı, hükümetin aldığı ekonomik önlemlerin mahiyetine de değiniyor.

Alınan önlemleri “krizi erteleme” olarak gören Altınörs, 2001 krizinden örnekler vererek, şöyle diyor: “2001 krizi de böyle krizdir. O kriz de batık fonlar kriziydi. Yani 2001 krizine doğru gidiyoruz.”

Yine Altınörs’e göre hükümet krizi derinleştiriyor.

İktisatçı, hükümetin ekonomi politikasını “2019 seçimlerine kadar krizi ertelemek için didiniyorlar. Tüm politikaları budur” sözleriyle tasvir ederek, 2018 yılı için şu öngörüde bulunuyor:

 2018 yılı kriz yılıdır. Bu çok net. Eğer esnaf gidip altı aylık çeklerini bozduramıyorsa kriz çok net demektir. AKP ekonomiyi yönetemiyor. AKP sürükleniyor. Gündelik politikalar ile nasıl yaparız da bu krizi başkanlık seçimlerine kadar erteleriz derdindeler. 2019 seçimlerine kadar krizi ertelemek için didiniyorlar. Tüm politikaları budur. Bu da krizi derinleştiriyor. Türkiye’nin 2018’de ki tüm ekonomi politikası krizi erteleme olacaktır. 2001 krizi nasıl ki üçlü koalisyon hükümetini baraj altı bıraktıysa, 2018 krizi de kesinlikle AKP hükümetini farklı bir konuma getirecektir. Krizin habercisi olarak, maaş alamadığı için İzmir’de soyunarak eylem yapan işçi, meclis önünde kendini yakan işçi, giderek artan işçi eylemleri, esnafın çeklerini bozduramaması gibi bir çok başlık sıralayabiliriz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
3 ilde yolcu otobüsü kaza yaptı: 6 kişi yaşamını yitirdi, 78 kişi yaralandı
Sonraki Haber
'Tek tip' ilkin Diyarbakır'da