Ana SayfaDünyaİran’da protestoların 5. günü: Yaşamını yitirenlerin sayısı 12’ye yükseldi, genel grev çağrısı var

İran’da protestoların 5. günü: Yaşamını yitirenlerin sayısı 12’ye yükseldi, genel grev çağrısı var

HABER MERKEZİ – İran’da ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen protestolar beşinci gününde. İran Devlet Televizyonu’nun haberine göre yaşamını yitiren protestocuların sayısı 12’ye yükseldi. Protestocular kamu çalışanlarına ve işçilere genel greve gitme çağrısı yaptı.

İran’da Perşembe günü Mehşed kentinde başlayan ardından farklı kentlere yayılan protestolar beşinci gününde.


‘Açlar devrimi’: Sosyal medyanın engellendiği İran’da neler oluyor?


Halkın sokağa çıkmasında öncelik ekonomik sebepler olsa da tepkiler siyasi rejimin baskıcı politikalarına yönelmiş durumda.

İran Devlet Televizyonu’nun haberine göre yaşamını yitiren protestocuların sayısı 12’ye yükseldi.

4 kişinin hayatını kaybettiği İranlı yetkililer tarafından doğrulanırken yaşamını yitirdiği belirtilen diğer kişilere ilişkin detaylara ulaşılamadı.

Ayrıca protesto gösterilerinde gözaltına alınanların da olduğu belirtildi.

Eylemlerin sürdüğü Kirmaşah’ta 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Kirmaşah Valisi de gözaltına alınanların olduğunu belirterek, bir kısmının serbest bırakıldığını söyledi.

Protestoların başladığı Meşhed’deki gösterilerde ise en az 52 kişi gözaltına alındı.

Başkent Tahran’da ise en az 200 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Arak kentinde de protestolara katıldığı belirtilen 100 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Genel grev çağrısı

Öte yandan eylemciler sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı ile ülkedeki kamu çalışanlarına ve işçilere greve gitme çağrısı yaptı.

Trump: Artık değişim zamanı

İran’da bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden İran’daki gösterilere ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Trump, “İran Obama yönetimi ile yaptığı berbat anlaşmaya rağmen her düzeyde kusurlu davranıyor. Muhteşem İran halkı uzun yıllardır baskı altında. Gıdaya ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran’ın tüm zenginlikleri yağmalanıyor. ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI!” diye yazdı.

Ruhani’den açıklamalara yanıt: İran’ın başarılarına tahammül edemiyorlar

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İslami Şura Meclisi Komisyon Başkanları ile düzenlediği oturumda, ülkede Perşembe gününden itibaren devam eden protestolara ve ABD’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran merkezli Tesnim’in haberine göre İran halkının kuralları çiğneyenlere ve kargaşa çıkaranlara cevap vereceğini söyleyen Ruhani, “Silahlı kuvvetler ve hükümet arasındaki güçlü birlik, büyük İran milletinin dünyadaki başarısı ve siyasi zaferleri düşmanları rahatsız etti” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD, nükleer anlaşmayı ortadan kaldırmaya çalıştı ve İran halkına karşı mücadele etmek amacıyla yeni yaptırımlar oluşturmaya başladı. Ancak dünya buna karşı çıktı ve attığı ilk adımda başarısız oldu.

Öte yandan Ruhani, İran’ın başarılarını düşmanın gözüne batan bir diken ve ABD ile Siyonist rejim için tahammül edilemez bir durum olarak niteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nükleer kıyamet ve negatif ütopya: Günther Anders’in apokaliptik Marksizmi – U. Uraz Aydın
Sonraki Haber
Mezardan çıkartılan cenazeler: Savcıya çocuğunun cenazesini soran anneye ‘Niye oğlunu dağa gönderdin?’ yanıtı