Ana SayfaMedyaİsviçre’nin iltica talebini reddettiği gazeteci Emeç: Türkiye’ye iade edilme tehlikem var

İsviçre’nin iltica talebini reddettiği gazeteci Emeç: Türkiye’ye iade edilme tehlikem var

HABER MERKEZİ – 7 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Türkiye’den ayrılarak İsviçre’ye iltica talebinde bulunan gazeteci Hülya Emeç’in bu talebini reddeden İsviçre, Emeç’i İsviçre’ye varmadan önce 5 gün kaldığı ülke olan Brezilya’ya geri göndermek istiyor. İsviçre’nin bu kararına tepki gösteren Emeç, “Türkiye ne ise Brezilya da o ve ben şu an oraya geri gönderilmek isteniliyorum. Brezilya’nın da beni Türkiye’ye iade edip etmeyeceği noktasında bir garanti yok. İsviçre hükümetini basın ve ifade özgürlüğü hakkına saygı duymaya çağırıyorum” derken, IFJ ve EFJ de yaptıkları açıklamayla İsviçre’yi Emeç’in haklarını korumaya çağırdı.

Türkiye’de aldığı 7 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle 15 Ocak tarihinde Zürih havalanında İsviçre’ye iltica talebinde bulunan Hülya Emeç’in talebi reddedildi.

10 gün boyunca Zurih havaalanında iletişim kaynaklarından yoksun olarak tutulan Emeç’e telefonu ve eşyaları dün iltica talebinin reddedilmesinin ardından teslim edildi.

Emeç’in avukatları iltica talebinin reddi için hazırlık yaparken, Emeç hala havalimanı dış hatlardaki merkezde tutulmaya devam ediyor.

‘Güvenli’ denilerek Brezilya’ya gönderilmek isteniyor

Emeç’in iltica talebinin reddine gerekçe olarak ise İsviçre’ye ulaşmaya çalışırken kullandığı yol gösteriliyor.

Cezasının kesinleşmesinin ardından Türkiye’yi terk eden Emeç’in İsviçre’ye Brezilya üzerinden gelmesi iltica talebinin reddedilmesine gerekçe olarak sunuluyor.

İsviçre hükümeti Brezilya’nın “güvenli bir ülke” olduğunu belirtiyor ve Emeç’i Brezilya’ya iade etmeye çalışıyor.

10 gün haberleşme kaynaklarından yoksun bırakılan ve havalimanında tutulmaya çalışılan Emeç Gazete Karınca’ya konuştu.

Brezilya’da isteyerek bulunmadığını Türkiye’yi terk ettikten sonra İsviçre’ye ulaşmak için Brezilya üzerinden uçakla Zurih’e indiğini belirten Emeç, hakkında kesinleşmiş hapis cezası olmasına rağmen İsviçre’nin verdiği bu kararın basın ve ifade özgürlüğü hakkıyla bağdaşmadığını söyledi.

‘Mesleğimi yapmak istiyorum İsviçre basın ve ifade özgürlüğü hakkında saygı duymalı’

İsviçre’ye geçmek için Brezilya’da 5 gün zorunlu olarak kaldığını aktaran Emeç, onlarca gazeteci ve insan hakları savunucusunun tehdit altında olduğu Brezilya’ya geri gönderilmek istenmesine tepki gösterdi.

Emeç şunları söyledi:

Türkiye ne ise Brezilya da o ve ben şu an oraya geri gönderilmek isteniliyorum. Brezilya’nın da beni Türkiye’ye iade edip etmeyeceği noktasında bir garanti yok. Hakkımda 7 yıl kesinleşmiş hapis cezası ve haberlerden kaynaklı süren davam daha var. Ben mesleğime devam etmek istiyorum. Ülkemde bunun koşulları kalmadı. Burada ise geçmişte birlikte çalıştığım meslektaşlarım var ve onlarla birlikte işime devam edebilirim. İsviçre hükümetini basın ve ifade özgürlüğü hakkına saygı duymaya çağırıyorum.

IFJ ve EFJ’den açıklama

Öte yandan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) da İsviçre hükümetinin gazeteci Emeç’in iltica talebini reddetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Federasyon, Emeç’in 15 Ocak 2018 tarihinden beri İsveç Zürih Havalimanı’nda geçici gözaltında olduğunu hatırlatarak, Emeç’in güvenliğinden endişeli olduklarını belirtti.

IFJ ve EFJ, Emeç’in güvenliğinin gazetecilik faaliyetlerine ve basın makalelerinde ifade edilen görüşlere dayanarak ‘örgüte üye olduğu’ gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmesi durumunda tehlikede olduğuna karar verdi” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bağımsız yargı eksikliği, OHAL’le birlikte medya organlarına ve gazetecilere karşı sıkı önlemler, gazetecilik üzerinde çok somut etkiler yarattı. Tüm bu sebeplerden dolayı IFJ ve EFJ, İsviçre yetkililerini uluslararası sözleşmelerin öngördüğü şekilde gerekli korumayı sağlamaya ve bir gazetecinin Türkiye’ye zorla geri göndermesinden kaçınmalarını öneriyoruz.

Gazeteci Hülya Emeç uzun yıllar Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ardından Van TV’de muhabirlik yaptı. Bu kurumların OHAL KHK’si ile kapatılmasının ardından Emeç, hakkında çıkan hapis cezası kesinleşinceye kadar aralarında Demokrasi gazetesinin de olduğu bir çok gazete ve internet haber sitesine telifle haber yapmaya devam etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülmen ve Özakça 11 ay sonra açlık grevini sonlandırdı: 'Direnişimiz kesinlikle zaferle sonuçlanmıştır'
Sonraki Haber
'Evrimi anlama açısından devrim niteliğinde': Afrika'nın dışında bulunan en eski insan fosili keşfedildi