Ana SayfaDünyaKabil’de otele saldırı: En az 30 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı

Kabil’de otele saldırı: En az 30 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı

HABER MERKEZİ – Kabil’de bir otele düzenlenen saldırıda 30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de silahlı olduğu belirtilen dört saldırgan, Intercontinental Oteli’ne saldırı düzenledi.

Cumartesi günü akşam saatlerinde gerçekleştirilen saldırıda 30’dan fazla kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Askeri üniforma giydiği aktarılan saldırganlar ile Afganistan Güvenlik Güçleri arasında daha sonra çıkan çatışmanın ise 12 saat boyunca sürdüğü açıklandı.

Ayrıca, silah sesleri ve patlamaların, yetkililerin saldırının sona erdiğini açıklamasının ardından devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan saldırının, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kabil Büyükelçiliği’nin “Otellerde olası saldırı uyarısı”ndan sonra yaşandığı aktarıldı.

30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Wahid Majroh, yaşamını yitiren 19 kişinin cenazesinin şehirdeki hastanelere götürüldüğünü, bu kişilerden 6’sının yabancı uyruklu olduğunu açıkladı.

Ancak Reuters’a konuşan üst düzey Afgan bir yetkili, 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, yaşamını yitirenlerin arasında otel görevlileri ve müşterilerinin de olduğunu bildirdi.

Aynı yetkili, gece boyunca saldırganlarla çatışan Afganistan Güvenlik Güçleri’nden bazı kişilerin de hayatını kaybettiğini aktardı.

Saldırıyı Taliban üstlenirken, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kent merkezlerine daha önce saldırmış olan ve Taliban ile bağlantılı Hakkani ağı suçlandı.

Neler yaşandı?

Yangının da çıktığı otelden kaçabilen 150’den fazla otel müşterisinin bazılarının, balkondan aşağı sarkıtılan birbirine bağlanmış çarşaflarla otelden ayrıldığı belirtildi.

Bir konferans için otelde bulunan Abdul Rahman Naseri, askeri üniformalar içindeki saldırganları gördüğünde otelin salonunda olduğunu söyledi.

Naseri, yaşadıklarını “Peştuca dilinde bağırıyorlardı. ‘İyi ya da kötü, hiçbirini canlı bırakmayın. Vurun ve hepsini öldürün’ diyorlardı” sözleriyle anlattı.

Naseri, daha sonra ikinci kattaki odasına çıktığını, camın yanındaki ağaçtan doğru dışarı çıkmaya çalıştığını, ancak dalın kırılmasıyla yere düşüp bacağını kırdığını söyledi.

Saldırıda yara almayan otel yöneticisi Ahmad Haris Nayab ise saldırganların, otelin ana bölümüne mutfaktan girdiklerini belirterek, birçok otel müşterisinin odalarından çıkamadığını belirtti.

“Saldırı, içeriden yardımla düzenlenmiş olabilir”

Üst düzey bir yetkili de saldırganların birinci kattan doğruca dördüncü ve beşinci katlara doğru çıktığını; dolayısı ile saldırının içeriden bir yardımla düzenlenmiş olma ihtimalinin muhtemel olduğunu ifade etti.

Odasında saklanan bir kişi ise altıncı katta çıkan yangının ardından balkona çarşaf bağladığını, ancak yere düşerek omzunu ve bacağını yaraladığını anlattı.