Ana SayfaGüncelKaplan’dan ‘istifa’ açıklaması, Önder’den cevap

Kaplan’dan ‘istifa’ açıklaması, Önder’den cevap

HABER MERKEZİ – Eski HDP milletvekili Hasip Kaplan’ın parti kongresiyle ilgili “HDP kurultayında Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin” açıklamasının ardından başlayan tartışma sürüyor. HDP’den gelen kınama mesajının ardından Kaplan’dan “siyaseti bırakıyorum” açıklaması geldi. Kaplan’ın “Gitsin film çeksin” dediği HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise bu açıklamaya, “İlkel milliyetçilik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur” diye cevap verdi. Tartışmaya ilişkin son açıklama ise DTK’den geldi.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın 11 Şubat’ta HDP’nin yapacağı kongreyle ilgili dün akşam attığı tweetler tartışılmaya devam ediyor.

Kaplan, “HDP kurultayında Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin, benim naçizane önerim, herkes haddini bilecek..!” ifadelerini kullanmış, bir twitter kullanıcısının “Sırrı (Süreyya Önder) abeden yanıt bekliyoruz, alenen ırkçılık yapıldı…” sözleri üzerine ise  “Sırrı gitsin film çeksin” demişti.

Hasip Kaplan’ın bu açıklamasının ardından HDP Genel Merkezi’nden Kaplan’ın ifadeleri için ‘ırkçı’ nitelemesi yapılarak, “Hasip Kaplan Twitter hesabından yapılan ırkçı, ayrımcı ve ötekileştirici paylaşımların HDP anlayışı ve politikaları ile hiçbir ilgisi yoktur. Kınıyor ve ayıplıyoruz” açıklaması gelmişti.

Kaplan’dan istifa açıklaması

Kaplan’dan ise sabah saatlerinde “siyaseti bırakıyorum” açıklaması geldi.

Hasip Kaplan Twitter’dan yaptığı açıklamada “HDP’de görevim yok, 2 dönem kuralına takıldım. HDP’nin bu kurala takılmayan ayrıcalıklı vekilleri var, açıklamaya üzüldüm. Irkçılık mı? Disipline mi vereceksiniz? Gerek yok, siyasetten de partiden de istifa ediyorum. Kürt Ulusal Kongresi’ne 1 Türk temsilci seçilirken yapmalıydım, bağışlayın” ifadelerini kullandı.

Önder’den cevap

Kaplan’ın “Gitsin film çeksin” dediği HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den de cevap geldi.

Önder, yazılı mesajında şu ifadeleri kullandı:

İlkel milliyetçilik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur. Bazen Hasip örneğinde görüldüğü gibi insanı insanlığından eder. Bu siyasal çizgi Kürt, Türk, Ermeni, Süryani, Çerkez ve cümle Türkiye Halklarının evlatlarının Onur, Cesaret, Özgürlük İnancı ve eşsiz fedakarlıklarıyla bugüne gelmiştir. Rojava’da, Suruç’da, Şengal’de, Ankara Garı’nda Barış ve Özgürlük uğruna gözünü kırpmadan hayatını veren Türkler dahil bütün dünya halklarının çocukları için Hasip zihniyeti, ancak tükürülecek değersizliktedir. İçinde zerre utanma duygusu olan birisi onların aziz hatırasından biraz olsa utanır, utanmalıdır.

Kaplan, Önder’in bu cevabının ardından ise şu paylaşımda bulundu:


Hasip Kaplan’ın ‘Demirtaş’ın yerine bir Türk göz dikmesin’ sözlerine HDP’den kınama


DTK’den açıklama

Tartışmalara ilişkin son açıklama ise Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) geldi.

Açıklamada, Hasip Kaplan’ın demokratik hakkına saygı duyulduğu ancak bunun talihsiz bir açıklama olarak görüldüğü belirtildi. Komuoyunu söz konusu açıklama karşısında sağduyulu olmaya davet eden DTK, “siyasi linci” de doğru bulmadığını bildirdi.

DTK’nin açıklaması şöyle:

“Demokratik Toplum Kongresi olarak bütün Türkiye halkları ve inançlarının kendilerini özgürce ifade edip geliştirebildiği ve kimsenin ötekileştirilmediği adil ve onurlu bir yaşamın mücadelesinin her zamankinden daha çok yükseltilmesi gerektiği böylesi bir dönemde, Hasip Kaplan’ın yaptığı açıklamayı demokratik bir hak olarak görmekle birlikte talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz.

“Bu doğrultuda halkımızı, tüm kurumlarımızı ve dostlarımızı yapılan açıklamalar karşısında sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanma hakkının yanında siyasi linci de doğru bulmadığımızı belirtmek istiyoruz.

“Kürt halkı tüm bileşenleri ile birlikte bugüne kadar hakların birlikteliğini savunduğu gibi Halkların Özgür iradesinin ortak temsiliyeti durumundaki HDP’de Türkiye halklarının umudu olmaya devam edecektir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yazar ve çevirmen Tektaş Ağaoğlu hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Villa ve taş ocağı için: Antalya'da tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen yerlere imar yolu açıldı