Ana SayfaGüncelKerem Altıparmak yorumladı: Yerel mahkemeler AYM’nin kararını uygulamazsa ne olur?

Kerem Altıparmak yorumladı: Yerel mahkemeler AYM’nin kararını uygulamazsa ne olur?

HABER MERKEZ – Hukukçu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’a dair tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanmaması halinde Hükümetin, AİHM önündeki tüm kritik başvuruları kaybedeceğini söyledi.

Hukukçu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda ‘hak ihlali’ diyerek tahliyelerine karar vermesine karşın, gazeteciler için yapılan tahliye başvurularının yerel mahkemeler tarafından reddedilmesini değerlendirdi.

Konuya dair sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan Altıparmak, AYM kararının uygulanmaması halinde Hükümetin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önündeki tüm kritik başvuruları kaybedeceğini söyledi.

Kerem Altıparmak’ın, “Alpay/Altan kararlarına ilişkin kısa notlar” başlığı ile yaptığı değerlendirme şöyle:

“Bunları tahliye değil beraat kararı olarak okumak gerekir. İddianamesi hazırlanmış, delilleri tartışılmış bu aşamadaki davada tutuklama için kuvvetli suç şüphesi bile yoksa zaten sonrasında hüküm verilemez.

“Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için de asıl delil darbe önceki gün yayımlanan Can Erzincan programıysa bu durumda onların da tahliyesi gerekir. Çünkü AYM Mehmet Altan kararında bu programı tartıştıktan sonra kuvvetli şüphe yok diyor.

“Bu kararlar ölçüt alındığında yargının son yıllarda icat ettiği “algı operasyonu yaparak terör örgütü üyesi olma” suçu hukukumuzdan çıkmış oluyor. Başta Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Deniz Yücel olmak üzere tüm gazetecilerin tahliye ve beraati gerekir.

“Ağır Ceza AYM’nin kararını uygulamazsa ne olur diyorlar. Olacağı şu; bu karar uygulanmazsa AİHM önündeki tüm kritik tutukluluk başvurularını kaybeder hükümet. Dahası kararı uygulanmayan AYM’nin etkili hukuk yolu olduğunu savunmak imkansız hale gelir. AYM’ye gitmeden AİHM’e gidilir.”

Ne oldu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Yüksek Mahkeme, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla başvurucularla ilgili ihlal kararı verdi.

AYM, Şahin Alpay ile Mehmet Altan’ın tahliyelerine hükmetti. Ancak AYM’nin bu kararına rağmen Alpay ve Altan için yapılan tahliye başvuruları yerel mahkemeler tarafından reddedildi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler hakkındaki tahliye kararıyla ‘yasaların çizdiği sınırı aştığı’nı iddia etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan’dan yardımcı doçentliğin kaldırılması talimatı
Sonraki Haber
'AKP iktidarı mezarlardan ne istiyor?'