Ana SayfaDünyaMeksika’da yerlerinden edilen 5 bin yerli ‘katliam tehdidi’ ile karşı karşıya

Meksika’da yerlerinden edilen 5 bin yerli ‘katliam tehdidi’ ile karşı karşıya

HABER MERKEZİ – Sivil toplum kuruluşları, paramiliter grupların saldırısı sonucu yerlerinden ayrılmak zorunda kalan binlerce yerlinin “açık bir katliam tehdidiyle” karşı karşıya olduğunu belirtti ve yetkilileri bu duruma kayıtsız kalmakla suçladı.

Meksika’da geçtiğimiz yılın sonuna doğru Chalchihuitan’daki paramiliter saldırılardan dolayı topraklarından ayrılmak zorunda kalan 5 binden fazla yerli evine dönüyor.

Ancak çeşitli sivil toplum kuruluşlarına (STK) göre evlerine dönecek olan binlerce yerli “açık bir katliam tehdidiyle” karşı karşıya.

Chalchihuitan’da yaşayan topluluktan evlerine dönmelerine ilişkin mektup aldıklarını aktaran STK’ler, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasından ötürü devletin suçlandığını belirterek, insanların mahsülünden, hayvanından, evlerinden ve eşyalarından olduğunu aktardı.

SKT’ler ayrıca paramiliter grupları silahsızlandırmada yetkililerin başarısız olduğunu vurgulayarak, “Katliam tehdidi apaçık ortada” sözleriyle uyarıda bulundu.

Ne olmuştu?

Meksika Toprak Reformu Bakanlığı, 1975 yılında Chalchihuitan ve Chenalho’daki Tzotzil topluluklarının her ikisine de yanlışlıkla 350 hektar büyüklüğünde alan üzerinde hak vermiş, bu da toprak üzerinde ihtilafa yol açmıştı.

Telesur’un haberine göre çatışmanın devam ettiği bölgede son olarak yerinden edilen 4 çocuk açlık ve soğuk havadan dolayı yaşamını yitirmişti.

Birçok kurum ve sivil toplum örgütü ise silahlı grupları destekleyen yeni Belediye Başkanı Rosa Perez Perez’i suçlamış, Chiapas eyalet yönetimi de şiddete engel olmak için hiçbir şey yapmamaktan dolayı eleştirilmişti.

Her iki topluluk şiddet kullanmakla suçlanmasına rağmen, paramiliterlerin saldırıları sonucunda binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksel’de 425'inci gün: Altı kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
Mücadelenin olduğu her toprak parçasına ayak basmış bir Süfrajet: Sylvia Pankhurst