Ana SayfaÇalışma YaşamıMetal işçilerinin grevine yasaklama: ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte’

Metal işçilerinin grevine yasaklama: ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte’

HABER MERKEZİ – 130 bin metal işçisinin 2 Şubat’ta yapacağı grev, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yasaklandı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 4 aydır süren 2017 – 2019 dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikaları 2 Şubat’ta greve gideceklerini duyurmuştu.

Bunun üzerine Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) lokavt kararı gelmişti.

Grevin başlamasına kısa bir süre kala Bakanlar Kurulu’ndan yasaklama geldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/11225 sayılı karar ile metal grevi, “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu bahanesiyle 60 gün süreyle yasaklandı.

Kurul kararı, Erdoğan onayı

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından ekli listede belirtilen işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden dolayı 60 gün süreyle ertelenmesi Bakanlar Kurulu’nca 24 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır.

Böylelikle 130 bin işçiyi kapsayan grev, Bakanlar Kurulu kararı ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yasaklanmış oldu.

Ayrıca yasak kararının bugün MESS ile işçi sendikaları arasında yapılacak görüşme öncesi alınması dikkat çekti.

‘Yasağı tanımıyoruz, 2 Şubat’ta grevdeyiz’

Birleşik Metal-İş Sendikası, resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak ‘Yasağı tanımıyoruz. 2 Şubat’ta grevdeyiz’ dedi.

“#2ŞubattaGrevdeyiz” etiketiyle yapılan açıklamada, “işçi ve emek düşmanı hükümet Metal işçilerinin grevini gene yasakladı. Biz senin yasağını tanımıyoruz” denildi.

Previous post
Güney Kore'de bir hastanede yangın: 41 kişi yaşamını yitirdi, 70 yaralı
Next post
OHAL Komisyonu Gülmen ve Özakça'nın işe iadesiyle ilgili kararını verdi