Ana SayfaGüncelOyuncular Sendikası’ndan ‘Sadece Dikatatör’ün yasaklanmasına tepki

Oyuncular Sendikası’ndan ‘Sadece Dikatatör’ün yasaklanmasına tepki

HABER MERKEZİ – Oyuncular Sendikası yaptığı açıklama ile Barış Atay’ın oyunu ‘Sadece Diktatör’ün pek çok şehirde yasaklanmasına tepki gösterdi. Sendika ayrıca oyunculara sunulan projelerde ‘Siyasi görüş açıklamayacağım’ ibaresinin yer aldığını ifade etti.

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası), Barış Atay’ın sahnelediği tek kişilik oyun ‘Sadece Diktatör’ün yasaklanmasına tepki gösterdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sendika, yakın dönemlerde festivallerden, tiyatrolara uzanana bir sansür girişimi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

‘Sansür girişimleri kabul edilemez bir durum’

Bu sansürün son örneğinin ise Barış Atay’ın oynadığı ‘Sadece Diktatör’ isimli oyununun Artvin, Kadıköy ve Ankara’da yasaklanması olduğu kaydedildi.

Açıklamada oyunun üç sezon boyunca toplam 160 kez oynandığı ve hiçbir sorunun yaşanmadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

Valilikler eliyle bu tarz sansür girişimlerine başvurulması mesleğimiz, üyelerimiz ve seyircimiz adına kabul edilemez bir durumdur. Halihazırda 160 kez oynanmış bir tiyatro oyununun kamu huzuru ve güvenliği gibi gerekçelerle yasaklanması, başlı başına kamu vicdanını yaralayan bir hal almıştır.

Sözleşmelerde ‘siyasi görüş açıklamayacağım’ ifadesi

Tarafını belli etmeyen ya da samimiyetle bir tarafı olmayan kişilerin işsizliğe mahkum edilmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada devamla şöyle denildi:

Oyunculara dayatılan sinema-televizyon projeleri sözleşmelerine ‘Hiçbir konuda siyasi görüş açıklamayacağım’ yönünde, ifade özgürlüğü hakkına değil aykırılık, apaçık hakaret mahiyetindeki cümlelerin eklendiği günümüzde, meslektaşlarımızın keyfi şekilde tiyatro seyircilerinden de mahrum bırakılmaya çalışmaları kabul edilemez bir tutumdur.

Previous post
RSF: Hükümet her haberi kontrol ederek medyayı savaşın hizmetine sokuyor
Next post
Gazeteci Semra Özlü serbest bırakıldı