Ana SayfaToplumsal CinsiyetRapora rağmen ameliyat engeli: İki tutuklu trans kadın tecritte tutuluyor

Rapora rağmen ameliyat engeli: İki tutuklu trans kadın tecritte tutuluyor

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, cezaevinde tutuklu bulunan iki trans kadının tecrit edildiğini ve birinin resmi izinlere rağmen ameliyat olmasının engellendiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, cezaevinde bulunan iki trans kadın Diren ve Buse’ye uygulanan tecrit, taciz ve ayrımcı tutumları duyurmak için bir basın toplantısı düzenledi.

İHD binasında düzenlenen toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD ve Hapiste LGBTİ üyeleri katıldı.

Tekirdağ F Tipi’nde bulunan Buse ve Diren’in trans kimliğine sahip çıkan iki kadın olduğunu belirten Eren Keskin, “Buse, Erzurum DGM’de hiç avukatı olmadan yargılanan bir müebbet hükümlüsü, siyasi mahpustur. Diren ise, ‘örgüt propagandası’ yapmak iddiasıyla yargılanıp 3 yıl ceza almış bir siyasi mahpustur. Buse’nin cezaevinde geçireceği daha 17 yılı var; Diren ise 1 yıl sonra tahliye olacak” dedi.

İki tutuklunun da tecritte tutulduğunu aktaran Keskin, tutukluların trans kadın olmalarına rağmen zaman zaman erkek gardiyanların elle aramasına maruz kaldıklarını söyledi.

Keskin, gardiyan ve askerlerin onları rencide etmek için sık sık kendilerine, ya “beyefendi” ya da kimliklerinde yazılan “erkek” isimleriyle hitap ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ameliyata ‘keyfi engel’

Buse’nin kadın kimliğine sahip olmak için ameliyat olmak istediğini kaydeden Keskin, Buse’nin mahkemeye başvurarak ameliyat için her türlü izni aldığını ancak bunun keyfi bir şekilde engellendiğini belirterek şöyle dedi:

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfik İşleri Genel Müdürlüğü, Türk Ceza Kanunun 122. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Ayrımcılığı Yasaklayan 14. maddesine aykırı bir biçimde, Buse için verilen raporun yetersiz olduğuna karar vermiş.

‘Bedenimdeki hapishaneden kurtulmak istiyorum’

Buse’nin “Bedenimdeki hapishaneden kurtulmak istiyorum” dediğini dile getiren Keskin, ayrımcı tutumun bir an önce değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Keskin sözlerini, Buse’nin İstanbul’daki cezaevlerinden birine nakledilmesi ve vakit geçirmeksizin cinsiyet değişikliği ameliyatının gerçekleşmesine imkan sağlanmasını talep ederek sonlandırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dolar 3,80’in üzerini gördü
Sonraki Haber
Ken Loach Türkiye ve OHAL'i tartışacak