Ana SayfaGüncelRSF: Hükümet her haberi kontrol ederek medyayı savaşın hizmetine sokuyor

RSF: Hükümet her haberi kontrol ederek medyayı savaşın hizmetine sokuyor

HABER MERKEZİ – RSF, hükümetin Afrin operasyonuna dair medyaya brifing vermesine tepki göstererek bunun, “Bu direktiflerin amacı Türkiyeli medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokmaktır” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcilerine verdiği 15 maddelik ‘yayın tavsiyesi’ne tepki gösterdi.

RSF, “Bu direktiflerin amacı Türkiyeli medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokmaktır” dedi.

Bianet’in aktardığına göre ’vatanperver gazetecilik’ direktifleri ve muhalif gazetecilerin gözaltına alınmasını kınayan RSF, “Bu sansür, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesindeki Kürt güçlerine karşı üç günlük askeri saldırısına eşlik ediyor” dedi.

RSF’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya merkezi başkanı Johann Bihr imzalı yazılı basın açıklamasında ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Yeni propaganda dalgası, muhaliflere karşı cadı avının artması ve bu askeri saldırı hakkında herhangi bir tartışmanın neredeyse yokluğu, hepsi Türkiye’de çoğulculuğun ne derecede bitirildiğine dikkat çekiyor.

“Medyadaki bu bastırılmışlıktan tatmin olmayan hükümet, şimdi de kamuoyunun güveni ve artan gerilim pahasına, medyadaki her haberin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.”

Medyaya baskı: Gözaltı ve tutuklama furyası

RSF açıklamasında, son üç günde sosyal medya paylaşımları nedeniyle 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı da belirtilerek, bunlar arasında gazetecilerin de olduğu kaydedildi.

Ayrıca AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan ve Afrin’e harekatı “işgal” olarak nitelendiren Afrika Gazetesi’ni hedef göstermesinin ardından gazetenin saldırıya uğradığı da hatırlatıldı.

Bir gazeteci yaralandı

RSF açıklamasında Ronahi TV kameramanı Zekeriya Şêxo’nun Afrin’in 30 km kuzeyinde olan Rajo yakınlarındaki savaşı görüntülerken Türkiye ordusunun açtığı ateş sonucu yaralanmış olduğu bilgisini de not düştü.