Ana SayfaDünyaRusya’dan Soçi açıklaması: Kürt temsilcilere davetiye gönderildi

Rusya’dan Soçi açıklaması: Kürt temsilcilere davetiye gönderildi

HABER MERKEZİ –  Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için Kürt temsilcilere davetiye gönderdiklerini açıkladı. Zaharova, Afrin operasyonunu ise “yeni ve tehlikeli bir meydan okuma” olarak niteledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova haftalık basın toplantısında 29-30 Ocak tarihleri arasında Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ye ilgili açıklamalarda bulundu.

“Suriye’deki Kürt siyasi güçlerin çözüm için siyasal sürece dahil edilmesi için gereken her şey yapılıyor” diyen Zaharova, Kürt temsilcilere de Soçi için davet gönderdiklerini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Zaharova şunları söyledi:

Kürt temsilcilere davetiye gönderildi. Yanıtı artık onlarda aramak gerek. Davetiyeti kabul edip etmemek ve dolayısıyla bu formata (kongreye) aktif bir biçimde katılmayı kabul edip etmemek onların cevabını bulması gereken bir soru.

‘Afrin operasyonu yeni ve tehlikeli bir meydan okuma’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre ise Zaharova, Türkiye’nin Afrin’e operasyonunu ise ‘yeni ve tehlikeli bir meydan okuma’ olarak niteledi.

Zaharova, “Suriye toplumunun birliğini yeniden sağlama girişimleri, yeni ve tehlikeli meydan okumalarla karşı karşıya. Türk ordusunun Suriyeli muhalif birliklerle askeri operasyon düzenlediği Afrin’de de bu durum yaşanıyor” diye konuştu.

Gazeteciler, Zaharova’ya Rusya’nın Türkiye’nin düzenlediği operasyona desteklediğinin doğru olup olmadığını sordu.

Zaharova ise şu yanıtı verdi:

Bu söylediğinizi resmi kaynaklarda bir yerde ya da bu konuda açıklama yapan resmi kaynakları alıntılayabilir misiniz? Biz, önemli, ilkesel ve eşsiz bir etkinlik olan Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi üzerinde çalışıyoruz ve bizce tüm güçler buna odaklanmalı.

Afrin operasyonu sonrası Kürtlerden “Soçi’yi boykot” kararı

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu sonrası Demokratik Toplum Hareketi (TEVDEM) Eş Başkanı Aldar Xelil, Rusya’nın operasyondaki ‘işbirliği’ gerekçesiyle konferansın ‘anlamsız’ kaldığını belirterek,  kongreye gitmeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Lavrov ‘PYD yok’ demişti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada kongreye PYD’nin katılmayacağını söylemişti.

 




Önceki Haber
Bozdağ barış çağrısı yapan 170 ismi 'millete şikayet etti': Böyle aydın olmaz olsun
Sonraki Haber
Almanya’dan NATO’ya Afrin çağrısı