Ana SayfaKadın‘Savaşa hayır’ diyen kadınlar: Ortadoğu halklarının direnişi kazanacak

‘Savaşa hayır’ diyen kadınlar: Ortadoğu halklarının direnişi kazanacak

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e başlattığı saldırıya tepki gösteren kadınlar, savaşa karşı barışın sesini yükseltme çağrısı yaptı. Afrin saldırısını IŞİD saldırılarının bir uzantısı olarak değerlendiren kadınlar, Kobane’yi hatırlatarak ‘Afrin’i bu ruhla sahipleneceğiz” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e saldırısı üçüncü gününde devam ederken toplumun çeşitli kesimlerinden de tepkiler gelmeye devam ediyor.

Afrin’e saldırıda üçüncü gün

‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekata karşı barışın sesini yükselteceklerini belirten kadınlar, direniş çağrısı yaptı.

“Umut vaat eden isimlerin altında katliam gerçekleştirmek”

MA’ya konuşan Emekçi Kadınlar (EKA) üyesi Nurten Karahancı, “Zeytin Dalı, Hayata Dönüş… Bunlar yakın zamanda tanıklık ettiklerimiz. Umut vaat eden isimlerin altında katliamlar gerçekleştirmek, bu faşist devletin fıtratında var” dedi.

Savaşın kendi savaşları olmadığını ifade eden Karahancı, Kürt halkının milliyetçilik ve şovenizmle zehirlenmek istendiğini dile getirdi.

“Daha önce IŞİD’i saldırtan devlet, şimdi kendisi saldırıyor”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi Kadın Koordinasyonu üyesi Pınar Ceyhan da “Daha önce IŞİD’i saldırtan devlet, şimdi kendisi saldırıyor. Nasıl ki Kobanê sürecinde biz kadınlar oradaki kadın devrimi ve Kobanê’yi sahiplendiysek bugün yine Efrin’i sahipleneceğiz” ifadelerini kullandı.

“Sarayın savaşı değil, Ortadoğu halklarının direnişi kazanacak”

‘Afrin işgaline karşı barıştan yanayız’ diyen Yeryüzü Kadınları üyesi Evrim Gürenin ise “Militarizmin, savaşın en çok acısını kadınların çektiğini biliyoruz. Savaşın kadınlar için yoksulluk, sürgün, tecavüz olduğunu bu topraklarda kısa zaman önce gördük. Kobanê, Şengal, Minbiç, Rakka için sokaklardaydık. Bugün de Efrin için sokaklarda olacağız” dedi ve ekledi: “Bir kez daha tekrar edelim sarayın savaşı değil, Ortadoğu halklarının direnişi kazanacak”.

“Kürtlere yapılan soykırım politikalarına sessiz kalmamalıyız”

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Ezgi Bahçeci savaşlarda en çok zararı kadınların gördüğüne dikkat çekerek, “Biz kadınlar Saray’ın Efrin işgalini, kadınların umudu ve geleceğini, Rojava kadın devrimimize sahip çıkarak birleşik kadın hareketine sahip çıkıyoruz. Onlarca yıldır Kürt halkına yapılan soykırım politikalarına artık sessiz kalmamalıyız. Çünkü savaşlarda en çok zararı kadınlar görüyor evlatlarımız, eşlerimiz öldürülüyor” diye konuştu.

“Bu bizim değil iktidar destekçilerinin savaşı”

“Operasyonların insani yanı yok” diyen Emek Partisi (EMEP) kadınlarından Şenay Kumuz ise “Bu savaş bizim değil. Bu, Efrin’de sivilleri katledenlerin, iktidar destekçilerinin, patronlarının savaşıdır. Askere giden onların çocukları değil. Bu ülkenin yoksul ve emekçilerinin çocukları ölürken onların çocukları Man Adası’na ticaretin hesaplarını yapar durumda” dedi.

Kumuz ayrıca, kadınlar olarak Afrin’e saldırının son bulması için eylemlerinin olacağını da sözlerine ekledi.