Ana SayfaDünyaSebebi Türkiye’nin Afrin’e operasyonu: Almanya, Leopard tanklarının modernizasyonunu askıya aldı

Sebebi Türkiye’nin Afrin’e operasyonu: Almanya, Leopard tanklarının modernizasyonunu askıya aldı

HABER MERKEZİ – Spiegel dergisi, Almanya’nın Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu nedeniyle Leopard tanklarının modernizasyonunu askıya aldığını bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik operasyonunda kullanıldığı iddia edilen Leopard tankları Almanya’da büyük tartışma yaratmıştı.

Almanya merkezli Der Spiegel dergisi, Alman hükümetinin TSK’nin elindeki Leopard tanklarının modernizasyonu projesini rafa kaldırdığını duyurdu.

Haberde, Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Ankara’nın talep ettiği her bir silah ihracatına ilişkin kararın yeni kurulacak hükümet tarafından ele alınması gerektiği konusunda mutabık kaldığı da belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Spiegel’e yaptığı açıklamada, hükümetin Afrin’deki durumdan dolayı “çok kaygılı” olduğunu söyledi.

Gabriel, mevcut koşullarda çatışmaların yaşandığı bölgelere askeri ekipman gönderemeyeceklerinin açık olduğunu da ifade etti.

Çavuşoğlu’ndan açıklama

Bugünkü basın toplantısında Almanya’nın kararına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin müttefiki olan Almanya’dan destek ve dayanışma beklediğini açıkladı.

Çavuşoğlu, Almanya’nın bu kararının projenin iptali veya iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin sona ermesi anlamına gelmediğini söyledi.

Operasyonda Alman tankları kullanıldığı iddiası

Almanya basınında, Türkiye’nin Afrin’e operasyonunda Alman yapımı Leopar tanklarının da kullanıldığını gösteren bazı fotoğraf ve haberler yayınlanmıştı.

Bu gelişme üzerine Almanya’daki bazı siyasetçiler, tankların modernizasyonu sürecinin askıya alınması ve Türkiye’ye silah satışının yasaklanması konusunda Alman hükümetine çağrı yapmıştı.

Almanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, Türkiye’nin başka bir ülkenin topraklarına “yasa dışı bir müdahalede bulunduğunu” ve bu koşullar altında silah satışının yapılamayacağını söylemişti.

Almanya’da Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping de operasyonda kullanılan Alman tanklarının Türkiye’den geri çekilmesi için çağrıda bulunmuştu.


Almanya Sol Parti’den Afrin tepkisi: Rusya ve NATO Kürtlere ihanet ediyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin programı açıklandı
Sonraki Haber
'ABD ile güven tesisi lazım' diyen Çavuşoğlu da Beyaz Saray'ı yalanladı: Açıklamaları gerçeği yansıtmıyor