Ana SayfaÇeviri‘Seçimler ormansızlaşmayı hızlandırıyor’

‘Seçimler ormansızlaşmayı hızlandırıyor’

HABER MERKEZİ – 1970 ve 2005 yılları arasında dünyadaki bütün ülkelerin ulusal seçim verileriyle orman örtülerinin uydu görüntülerini inceleyen yeni bir araştırmaya göre, demokratik seçimler ormansızlaşmayı hızlandırıyor. Araştırmacılara göre genel olarak politikacılar ağaçları oylarla takas ediyorlar, rekabetçi seçimlerde ormansızlaşma oranları artıyor ve otokrasiden demokrasiye geçilen ülkelerde liderler iktidarda kalabilmek için seçmenlerine daha fazla ormanlık alan yediriyor.


Annie Roth

Çeviri: Evrim Şaşmaz


Yeni bir araştırmaya göre, demokratik seçimler ormansızlaşmayı hızlandırıyor olabilir. Seçim yıllarında ormansızlaşma oranlarını inceleyen bir araştırma, rekabetçi seçimlerin daha yüksek ormansızlaşma oranlarıyla ilişkili olduğunu tespit etti. Peki bunun sebebi nedir? Araştırmacılara göre politikacılar ağaçları oylarla takas ediyorlar.

Bu yeni çalışmada, araştırmacılar, 1970 ve 2005 yılları arasında dünyadaki bütün ülkelerin ulusal seçim verileriyle orman örtülerinin uydu görüntülerini inceledi. Seçim yıllarında, özellikle de seçim sonucu belirsiz olduğunda, orman örtüsü kayıp oranlarının önemli ölçüde daha fazla olduğunu tespit ettiler.

Geçtiğimiz ay New Orleans’daki 2017 American Geophysical Union (Amerikan Jeofizik Birliği) Sonbahar Toplantısı’nda sunulan çalışma, politikacıların sıklıkla seçim desteği karşılığında seçmenlerine orman arazilerine erişimi sağladıklarını öne sürüyor. Araştırmacılara göre sonuçlar demokratikleşmenin her zaman doğayı korumayı iyileştirmediğine yönelik kanıt sağlıyor.

Ormanlık arazilerin korunması yerel topluluklara su baskınlarından korunma, karbon tutulumu ve iş alanı gibi uzun vadeli faydalar sağlıyor. Buna karşın, bu çalışmanın yazarına göre ormanların imha edilmesi yalnızca kısa vadeli bir çıkar sağlıyor; o da ticari olarak değerli kaynakların ele geçirilmesi.

Yeni araştırmayı sunan California San Diego Üniversitesi’nde siyaset bilimi araştırmacılarından Luke Sanford’a göre “politikacılar bir çok durumda uzun vadeli yaygın faydaları tercih edebilirler fakat kısa süreli meydan okumalarla karşı karşıya kaldıklarında bu hedefli ve kısa vadeli çıkarları tercih edebiliyorlar”.

Brezilya’nın Amazonas eyaletinin başkenti olan Manaus’un hemen dışındaki yağmur ormanlarının havadan görünüşü. Bu ormanın zarar gören büyük kısımları sığır yetiştirme arazilerine dönüştürülmüştür. Fotoğraf: Neil Palmer, International Center for Tropical Agriculture (Uluslararası Tropikal Tarım Merkezi)

Özellikle de Brezilya ve Kenya gibi istikrarsız hükümetlerin ve yağmur ormanlarının devlet mülkiyetinde olduğu ülkelerde seçim yıllarının seçim olmayan yıllara kıyasla yüzde elli daha fazla ormansızlaşma oranıyla ilişkili olduğunu bulan Sanford “Kenya’da 1990 yılından bu yana orman örtüsünün yüzde 50’sinden fazlası kaybolduğunu ve bu kaybın çoğunun seçim yıllarında yaşandığını” belirtiyor.

Araştırma bir seçim yılı boyunca ortaya çıkan ormansızlaşma miktarının genellikle seçimin rekabet oranına bağlı olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, bulgulara göre seçim sıklığı ormansızlaşma oranlarının yüksekliği ile de ilişkili. Buna ek olarak, seçimler rekabetçi olduğunda temel seçim bölgelerini hedeflemek daha önemli hale geliyor. Örneğin Kenya’da, oylar bölge düzeyinde toplanıyor. Kenya’nın yoğun nüfuslu kuzey bölgeleri sıklıkla ülkenin ulusal seçim sonuçlarını belirliyor. Bunun sonucu olarak, Kenya’da ticari kullanım için ayrılan ormanlık arazilerin çoğu bu bölgelerde yer alıyor. Çalışmanın yazarı Sanford’a göre “Kenya’da bir seçim kazanmak istiyorsanız, gerçekten bu kuzey bölgesini kazanmak istersiniz. Bunu yapmanın bir yolu, arazisi olmayan insanlara arazi vermektir.”

Araştırmanın ilk bulgularına göre bir ülke otokrasiden demokrasiye geçiş yaptığında orman örtüsü kaybı oranı artıyor. Diktatörlük ya da monarşi gibi bir otokraside bir lideri iktidardan alabilecek insanların sayısı çok az oluyor. Sanford’a göre “Otokratik lider iktidarda kalabilmek için insanlara para yedirmek istediğinde onlara kırsal ormanlık araziler vermek fazla işe yaramıyor. Ancak bir ülke demokrasiye geçtiğinde, daha evvelden hiçbir söz hakkı olmayan küçük çiftçiler hükümette güçlü söz hakkına sahip olmaya başlıyorlar. Sonuç olarak, eğer bir siyasetçi iktidarda kalmayı istiyorsa, bu insanların ne istediklerine dikkat etmek zorunda oluyor ve bu insanların birçoğu arazi istiyor”.


Kaynak: Amerikan Jeofizik Birliği

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriyeli bir mülteci komşusu tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Erdoğan'dan ABD'ye 'bayraklı' tehdit