Ana SayfaMedya#SenDeAnlat’a ses veren Nevşin Mengü: ‘Bu kadın aranmıştır’ algısı var

#SenDeAnlat’a ses veren Nevşin Mengü: ‘Bu kadın aranmıştır’ algısı var

HABER MERKEZİ – Gazeteci Nevşin Mengü kadın olarak hem bu coğrafyada yaşamanın hem de gazetecilik yapmanın zorluklarını anlattı. En çok Ortadoğu’da çalıştığı dönemde tacize uğradığını söyleyen Mengü, bunun nedeninin “kadın kamusal bir yere girdiği zaman ‘aranıyor herhalde’ diye anlaşılması” olduğunu ifade etti.

Gazeteci Nevşin Mengü, BBC Türkçe’nin kadına yönelik taciz ve şiddetin azaltılmasına dair tartışmalara katkı yapmak amacıyla başlattığı #SenDeAnlat haber dizisi kapsamında açıklamalarda bulundu.

İrem Köker’e konuşan Mengü, Türkiye’de kadınların bu konuda konuşup konuşamadıkları sorusuna, “Kesinlikle konuşulamıyor” yanıtını verdi.

Kadınların kabahati kendilerinde aradığını dile getiren Mengü, “Çünkü hala şöyle bir bakış açısı var: ‘Aranmıştır bu’. İtiraf etmek istemiyor insanlar, çünkü kabahatin kendinde olduğunu düşünüyor. ‘Benim yaptığım bir şey yüzünden taciz edilmişimdir’ diye düşünüyor” dedi.

Bunun, atlatılması zor bir süreç olduğunu vurgulayan Mengü, “O zor bir süreç, sonradan travmasını yaşıyorsun… O bir şok anı, kalakalıyorsun. Sonrasında da bence insanların çoğu benim yanlış yaptığım bir şey yüzünden oldu bu diye düşünüyor ve insanların konuşmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘En çok tacize Orta Doğu’da maruz kaldım’

Bir dönem TRT Türk’ün İran muhabirliğini yapan Mengü bu ülkede yaşadıklarını kaleme aldığı “İnsanın Düşünmekten Canı Yanar Mı?”isimli kitabı yayımlandı.

Kendisinin tacize en çok kadın ile erkeğin toplumsal hayatta keskin çizgilerle birbirinden ayrıldığı Orta Doğu ülkelerinde maruz kaldığını aktaran Mengü yaşadıklarını şöyle anlattı:

Örneğin, sene 2008, Gazze Savaşı sırasında bir Cuma namazı öncesi, röportaj yapmak üzere bir milletvekilini bekliyordum. Benim üstümde çelik yelek falan var, altımda da kot pantolon var.

Cuma namazına gelen kalabalık tarafından çok yoğun tacize uğradım. Kameramanım ne yapacağını bilemedi. Dedim ki, hiçbir şey yapma, yapabilecek hiçbir şey yok. Çünkü o kitleyi alevlendirdiğin an işin Allah korusun toplu tecavüze dönme durumu olabiliyor. Onun haricinde İran’da seçim dönemi, mitingleri takip ederken sınırsız tacize uğradığımı söyleyebilirim.

‘Ciddiye alınmak için hırçın olmak zorundasın’

Mengü, kadın ile erkeğin çok keskin çizgilerle toplumsal hayatta birbirinden ayrıldığı Orta Doğu ülkelerinde bu kadar tacize uğramasının nedenini ise “kadın kamusal bir yere girdiği zaman ‘aranıyor herhalde’ diye anlaşılması” olarak tanımladı.

Hem sahada hem stüdyoda kadın bir gazeteci olarak çalışmanın zorluklarına değinen Nevşin Mengü, ülke basınında ciddiye alınmak için “hırçın ve asabi” olmak zorunda kaldığını söyledi.

Stüdyoda haber sunan kadın spikerlerin ‘boyalı bir kız’ olarak algılandığını ve konuğun karşısında önce kendisini ifade etmek gerekliliğini hissettiğini sözlerine ekledi.

‘Eşi zannedip kanalın kapısına dayanan oldu’

CNN Türk’te ana haberi sunmaya başladıktan sonra sosyal medyadan yoğun olarak tacize uğradığını belirten Mengü yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ayrıca şöyle şeyler de oluyor: Her gün izleyen birtakım psikolojisi bozuk insanlar seni eşi zannetmeye başlıyor. Eşi zannedip kanalın kapısına dayanan oldu. Evin önünde bekleyenler olabiliyor, takip ediyorlar.”


Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lenin fotoğrafına disiplin cezası: 'Erdoğan'ı assaydın bu tarz sorunlarla karşılaşmazdın'
Sonraki Haber
On yıllardır süren direnişin ardından: Fransa'da havalimanı projesi iptal edildi, ZAD 'tarihi zafer' ilan etti