Ana SayfaGüncelSilopi’de iki çocuğun ölümüne neden olan polislere tutuklama yok, olay yeri keşfi yeniden yapılacak

Silopi’de iki çocuğun ölümüne neden olan polislere tutuklama yok, olay yeri keşfi yeniden yapılacak

HABER MERKEZİ – Silopi’de zırhlı aracın bir evin duvarını yıkarak içeri girmesi sonucu iki kardeşin ölümüne sebep olan iki polisin yargılandığı davada mahkeme sanık polislerin tutuklanması talebini reddetti. Davada ayrıca   olay yeri keşfinin tekrar yapılmasına karar verildi.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece saatlerinde devriye gezen polislerin kullandığı zırhlı aracın bir evin duvarını yıkarak içeri girmesi sonucu 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım yaşamını yitirmişti.

İki kardeşin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın ikinci duruşması Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istenilen ilk duruşmada tahliye edilen polis Yeğit duruşmaya katılmazken, diğer sanık polis amiri Murat Maden duruşmada hazır bulundu.

Silopi Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan, tanık olarak ifade verdi. Erdoğan, alt kademedeki personele verdiği talimatları sürekli olarak kontrol etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Daha önceki celsede sanık polislerin, “Emniyet Müdürü’nün talimatı ile kurs görmeyen personeller panzer kullandı” ifadelerini reddeden Erdoğan şunları söyledi:

Bu konuda sürekli olarak denetim yapmaktayım. Bir kez tek başına panzer kullanan bir personeli uyardım. Ancak personel eksikliğinden dolayı tek kişinin aracı kullandığı söylendi. Ben de bu eksikliğin giderilmesi talimatı verdim. Temmuz sonrası araçları kullanan personellerde eksiklik çıktı. Ben göreve başlamadan önce de bu şekilde kurs almayan personelin araç kullandığını fark ettik. Zamanla iş yükümüz azaldıkça bu konuda tedbir almaya başladık. Olay günü aracı kullanan personelin aracı kullanma sertifikası olmadığı tarafıma bildirilseydi bu hususta gereken tedbirleri alacaktım.

Tanık polislerden Koruma Büro Amirliği’nde görevli Hilmi Torun ise olay günü evin içerisindeki aracın çekilmesi için Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın kendisine talimat verdiğini belirtti.

Aracın hangi amaçla çekileceğinin kendisine söylenilmediğini kaydeden Torun şunları söyledi:

Aracın vites konumu ilk olarak park konumu dışındaydı, araç bu şekilde çalışmadı. Ben aracı park konumuna alarak çalıştırmak istedim. İlk seferde çalıştı. Aracı MHP ilçe binası önüne götürdüm. Daha sonra Başpolis Tuncay Taşdemir görevli komiser ile görüşerek tarafıma aracın TOKİ lojmanlarına götürülmesi talimatı verdi, ben de bu şekilde aracı götürdüm.

Tanık polislerin ifadelerinin ardından söz alan savcı, eksik hususların tamamlanmasını ve Bursa Barosu’nun davaya katılma talebinin reddedilmesini istedi.

Sanık polislerden Murat Maden de, daha önce mahkemeye ibraz ettiği evrakta İlçe Emniyet Müdürü’nün sözlü talimatına istinaden tutulan tutanağın içeriğinde imzası bulunan polis memurlarının tanık sıfatı ile dinlenmesini talep etti.

Sanık avukatı bilirkişi raporunu kabul etmedi

Bir önceki duruşmada tahliye edilen polis Ömer Yeğit’in avukatı Hasan Kanatlı ise, dosyadaki CD çözümleme tutanağına göre sanık polisin aracı terk etmeyip kazayı engellemeye çalıştığını savundu.  Dosyadaki makine bilirkişinin ifadesinin çelişkili olduğunu ileri süren Kanatlı, “Elektrik bilirkişi de Elektrik bilirkişi de makine bilirkişiye paralel beyanlar vermiş. Bu tespitleri kabul etmiyoruz. Bu nedenle konusunda ehil yeni bir bilirkişi heyetinden, ilgili hususlarda yeniden rapor alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Sanık avukatlarından sonra savunma yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise suç vasfının olası kasta dönüşme ihtimalinin mevcut olduğunu kaydederek, sanıkların yeniden tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mahkeme sanık polislerin tutuklanması talebini reddetti. Mahkeme heyeti ayrıca olay yeri keşfinin tekrar yapılmasına karar verildi.

Duruşma Nisan ayına ertelendi.




Önceki Haber
Beşiktaş'ın yeni belediye başkanı belli oldu
Sonraki Haber
HDP’li Leyla Zana’nın milletvekilliği düşürüldü